Hårdare grepp om medier i Kina

3:03 min

Kinesiska medier lovar att följa Kommunistpartiet efter en ovanligt kraftfull ny kampanj ledd av president Xi Jinping för att säkerställa att han har kontroll över landets samtliga både statsägda och privatägda medier.

"Alla medier ska bära partiets efternamn" är det citat som spridits mest efter att president och partisekreterare Xi Jinping besökte de viktiga kinesiska statsmediernas redaktioner i fredags.

– En korrekt tankemässig inriktning måste upprätthållas i varje aspekt och led i arbetet med nyheter och opinionsbildning, citerade statstelevisionen Xi Jinping efter hans linjetal till Kinas medier, där han särskilt underströk att de nya hårdare direktiven gäller alla former av medier utan undantag.

Även de tidigare mer frispråkiga privatägda medierna tycks ha chockats av den nya kampanjen, och inga offentliga protester har hörts från någon redaktion.

– Vi kommer att fortsätta studierna i en marxistisk nyhetssyn, så att varje anställd blir en förmedlare av partiets teorier och principer, sade till exempel Wang Zongya, vice chefredaktör för nyhetsportalen Qianlong, en i raden av representanter för Kinas nyhetsmedier som utan undantag hyllade eller erkände den nya doktrinen i TV-framträdanden och publikationer en här veckan.

En sådan lydnadsuppvisning hade varit svår att föreställa sig innan Xi Jinping kom till makten. Kinesiska medier verkade under perioder på både 1980 och -90-talen i ett klimat av relativt stor yttrandefrihet. Censurering och bestraffningar kunde ske efter publicering.Under 2000-talet förfinades övervakningen av internet och betoningen kom att ligga på förhandscensur.

Så sent som i januari 2013 förekom demonstrationer och protester när tidningen Southern Weekly såg ut att tvingas publicera en mer politiskt korrekt nyårsledare än vanligt. Tidningen sågs då av läsare som en symbol för pressfrihet i Kina. Under de tre år som gått har redaktörer på Southern Weekly systematiskt bytt ut mot partitrogna personer.

Den här gången var det i stället fastighetsmagnaten Ren Zhiqiang som formulerade den kanske skarpaste protesten på sin blog: "Det är knappast partiavgifter som finansierar medierna - använd inte skattebetalarnas pengar till något som inte gagnar dem!" Kommentaren försvann och Ren kritiserades omgående i ledarartiklar för att vara en partifientlig kapitalistrebell.

Många erfarna journalister, inte bara på Southern Weekly utan på flera tidigare relativt fria privata medier, har bytt till andra yrken, och till exempel börjat arbeta för forskningsavdelningar på privata företag eller som IT-entreprenörer. Samtidigt betalar staten för att statsmedier som nyhetsbyrån Xinhua och statstelevisionen CCTV ska få större spridning också utanför Kina.

De anställdas välkomsthälsning för Xi Jinping när han besökte statstelevisionen iklädd en enkel arbetsjacka med dragkedja påminde om upptakten till ett idolprogram.