Regeringen presenterade utrikesdeklarationen

2:57 min

På onsdagen presenterade regeringen sin utrikesdeklaration, som efterföljdes av riksdagsdebatt.

Utrikesminister Margot Wallström (S) inledde dagen med att redogöra för regeringens utrikespolitik.

– Vi anpassar Utrikesdepartementets arbete till en bredare syn på säkerhet. Terrorism, klimat, migration, pandemier och människosmuggling utgör utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar. Särskilt migrationsfrågorna kommer att kräva mycket arbete på såväl lång som kort sikt, sa Wallström.

– Inom UD stärks arbetet med europeisk säkerhet liksom arbetet med FN och globala frågor. Vi förstärker även vår utlandsorganisation. Vi öppnar ett generalkonsulat i New York och ambassader på tre kontinenter. Regeringen arbetar med en nationell säkerhetsstrategi, fortsatte ministern.

Därefter väntade riksdagsdebatt, den blev i mångt och mycket en strid om inställningen till svenskt medlemskap i militäralliansen Nato.

– Vad är det som gör att regeringen inte ens vill beröra frågan om att se över Nato-medlemskap? frågade Karin Enström (M).

Wallström replikerade med att de tre ben som gäller för Sverige är: Alliansfrihet, brett samarbete och att bygga upp Sveriges försvar.

Liberalernas Birgitta Ohlsson fortsätter de borgerliga försöken att få Walter Mutt och MP att bekänna färg om det planerade värdlandsavtalet med Nato. Hon anklagar Mutt för att sprida lögner om vad ett avtal skulle innebära för Sverige och undrar hur stor klyftan mellan regeringspartierna egentligen är.

– Stor klyfta? Ni hade större klyftor i den borgerliga regeringen, sa Mutt.

Efter debatten konstaterade Karin Enström för nyhetsbyrån TT att deklarationen inte innehöll några direkta nyheter.

– Jag efterlyser att vi ska kunna ha en debatt om vår säkerhetspolitiska linje. Jag skulle vilja se en öppning för att kunna diskutera det. Man måste kunna diskutera den här frågan med tanke på hur allvarligt omvärldsläget är.