Vi borde prata om sex

5:58 min

Hur nära man än är sin partner och hur varmt och härligt det än är där i sänghalmen så kan det ibland vara lite knepigt att prata om sex men man har allt att vinna på att försöka.

Lyssna på Eriks intervju med sexinspiratören Marika Smith här och läs hennes lista med tips på hur du lättare kan få till det där samtalet.

– Jag märker vilket stort behov folk har av att få prata om sex, och när de väl får göra det finns det liksom inget stopp. Jag önskar att alla kunde få göra det i sina relationer, så skulle mindre missförstånd och frustration uppstå. Men för att göra det behöver man prata om sex på rätt sätt, och skapa en tillåtande och bejakande samtalskultur kring sex i relationen, säger Marika Smith.

Konsten att prata sex med sin partner - sexinspiratörens tips:

  1. Prata om sex med varandra redan från början i en relation. Var nyfiken på din partners sexualitet på samma sätt som du är när du lär känna andra sidor av personen.
  2. Prata gärna om andras sex så blir det mindre laddat - titta på tv-program tillsammans, diskutera filmer eller vad ni läser och hör. Om man intresserar sig för sex i allmänhet blir det naturligt att även reflektera över sitt eget sexliv ihop.
  3. Släpp tanken på att sex "bara ska funka" att sexprat "bryter magin" eller att automatiskt fungerande sex är en indikator på hur bra relationen är.
  4. Bestäm dig för att gå in i alla samtal om sex med öppenhet, nyfikenhet och välvilja.
  5. Hindra dig själv från att bli defensiv och välj att inte tolka det som sägs som kritik, utan ta emot ny kunskap kring hur din partner vill ha det med tacksamhet. Kom ihåg hur svårt det kan vara att ta upp något känsligt, och ta emot initiativet med kärlek!
  6. Om du vill ändra på något eller prova något nytt men är rädd att verka kritisk, prova att föreslå leken där var och en får styra den andre under tio minuter. Visa exakt hur du vill bli smekt, tilltalad, behandlad. Sedan är det din partners tur. Ibland är det lättare att visa och kommunicera utan ord.