Maria Zaade flydde från Iran på kamel

För över trettio år sedan flydde Maria Zaade från revolutionens Iran på en kamel. I dag driver hon ett prisbelönt äldreomsorgsföretag i Sollentuna. 

Maria var tjugo år när hon inom loppet av en vecka förstod att den enda möjligheten för ett fortsatt liv var att fly. Hon flydde tillsammans med sin man och sin lilla son och vågade inte berätta något för sin övriga familj:

– Det var en stund när jag var tvungen att ta farväl av allt. Jag glömmer aldrig när jag stängde dörren till mitt hus bakom mig. Vi skrev ett brev till våra föräldrar där vi hade förklarat att vi hade flytt landet. Det brevet gav vi till vår granne som vi bad lämna det vidare efter tio dagar. Ingen i vår familj visste något. Ingen!

Flykten till Sverige gick via Pakistan dit familjen tog sig genom att rida på en kamel. De gick på nätterna och sov mellan bergen på dagarna:

– Hade vi blivit gripna så hade det varit kört, så var det. Då hade dom absolut avrättat oss.

Idag driver Maria ett framgångsrikt hemtjänstföretag i Sollentuna. För sitt arbete prisades hon förra året av Sollentuna kommun då hon fick utmärkelsen "Årets företagare", något hon är mycket stolt över.

Maria har aldrig varit tillbaka till Iran och vet inte om hon någonsin kommer att återse sitt födelseland.

– Mitt liv är här nu, säger Maria.