Österåker skickade begäran fel

1:08 min

Österåker har skickat sin förfrågan om att bara ta emot ensamkommande flickor fel. Istället för att skicka den till Länsstyrelsen som bestämmer hur avtalen ser ut, har den gått iväg till Migrationsverket.

Länsstyrelsen som bestämmer hur avtalen ser ut har inte fått in någon förfrågan från Österåker.

– En sådan förfrågan har inte kommit från kommunen, men alla kommuner kan naturligtvis höra av sig till oss och begära att göra om, säger Amir Hashemi-Nik på enheten för arbetsmarknads- och rättighetsfrågor.

Är Österåkers förfrågan om ensamkommande flickor något ni kan möta?

– I det här fallet så vet vi att 90% av de barn som kommer är pojkar, så därför har vi kommuner som skriver överenskommelser på pojkplatser. Men att skriva på flickplatser skulle betyda att många av platserna står tomma och därför gör vi inte det generellt. Men naturligtvis kan kommunen höra av sig, så kan vi föra en dialog, säger Amir Hashemi-Nik på enheten för arbetsmarknads- och rättighetsfrågor.

Att Österåkers kommun skickat sin begäran fel, upptäckte kommunstyrelsens ordförande moderaten Michaela Fletcher under P4 Stockholms direktsändning.

– Vi skickade till den som var adressat på det avtal som också skrevs och det var på Migrationsverket, säger Michaela Fletcher.

Vad tror du om era chanser?

– Uppdraget är redan skickat. Under tiden som jag satt och lyssnade på Länsstyrelsen så gick ett uppdrag till vår socialchef att ta kontakt med Amir, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher.

Men det är fortfarande oklart hur det kommer bli. Länsstyrelsen inväntar nämligen en ny anvisningsmodell som Migrationsverket fått i uppdrag att ta fram till den första april. Tills dess avvaktar Länsstyrelsen att skriva nya överenskommelser med kommuner.