Ökad stormaktskamp runt Island

1:46 min

USA är på väg att åter öka sin militära närvaro i Nordatlanten. Det är flera experters tolkning av den amerikanska marinens begäran om nya pengar för att rusta upp en tidigare amerikansk militärbas på Island.

Magnus Nordenman, expert på marin säkerhet vid tankesmedjan Atlantic Council i Washington, ser det amerikanska agerandet som början på en ny trend.

– Det är så här det brukar börja i amerikansk försvarsplanering eller försvarsstrategi; man börjar med en försiktig utbyggnad, man börjar med rotationer på liten basis, säger Magnus Nordenman till Ekot.

– Sedan använder man det för att expandera operationer eller samarbeten ytterligare, så jag ser det här som början på en större trend.

2006 lämnade USA sin fasta militärbas här på Island. Fast nu finns tecken på en förnyad militär upptrappning i Nordatlanten, med USA och Ryssland på varsin sida.

Ryssland har byggt upp sin militära förmåga i området på senare år, och nu begär den amerikanska marinen drygt 21 miljoner dollar för 2017 för att kunna bygga om den tidigare Keflavikbasen. Tanken är att hangarer och landningsbanor ska kunna ta emot de nya ubåtsjaktplanen P-8 Poseidon.

– Så det här är tänkt att användas för att hålla uppsikt över ryska ubåtar som opererar i norra Atlanten, säger Magnus Nordenman.

– Det är en kvalitetsförändring, och det är också en utbyggnad av flygfälten på Island som gör att man kan operera mer och man kan operera över längre tid.

De amerikanska ubåtsjaktplanen är inte tänkta att vara fast baserade på Island. Däremot ska förband komma dit kanske ett par månader i stöten för övningar och operationer, säger Magnus Nordenman, som i många år har följt amerikansk säkerhetspolitik på nära håll.

Han är en av de säkerhetspolitiska experter som tolkar den amerikanska marinens och politiska ledares agerande som att USA i viss mån ökar sitt militära fokus på området mellan Grönland och Storbritannien.

– Ryssland kommer säkert uppfatta det här som aggressivt. I det här läget uppfattar Ryssland allt som USA och Nato gör som aggressivt. Jag tror att det har blivit en normal reaktion från Moskva, säger han.

Men tror du att Ryssland kan uppleva det här som så aggressivt och provocerande att det triggar igång en rent farlig utveckling i Nordatlanten?

– Det tror inte i och med att mycket av den ryska militära uppbyggnaden har redan skett, just i Arktis och Atlanten. Det här har varit en kurs som Ryssland har styrt på under relativt lång tid, faktiskt, säger Magnus Nordenman.