Präst lever som asylsökande

1:31 min

Pontus Gunnarsson lever på 61 kronor per dag, samma ersättning som asylsökande, för att förstå deras livssituation.

– Det är nog svårt för mig för jag är så ovan vid det. Generellt är det svårt att få ihop allting, det handlar inte bara om mat. Det bidraget jag lever på, 61 kronor, ska täcka kläder, skor, medicin, hälso- och sjukvård, tandvård och alla övriga omkostnader som fritidsaktiviteter. Summan av det där blir för stor, säger Pontus Gunnarsson.

Istället för att fasta 40 dagar fram till påsk som vissa kristna gör så provar prästen Pontus Gunnarsson på att leva på samma ersättningsnivå som en asylsökande vuxen som lagar egen mat, det vill säga 61 kronor per dygn.

Det hela började med att Pontus Gunnarsson träffade en kvinna under en konfirmationssamling i kyrkan som berättade att bidragsnivåerna för asylsökande ligger på samma nivå sedan 1994, samtidigt som medelinkomsten före skatt i Sverige nästan dubblerats.

Pontus Gunnarsson hoppas att hans aktion kan visa svenska folket hur svårt det faktiskt är för asylsökande att klara sig på dagersättningen, för att motarbeta de personer som menar att flyktingar kommer hit och lever ett bekvämt liv.

– Många människor som använder falska argument och desinformation för att argumentera mot att vi tar emot några asylsökande överhuvudtaget så tänkte jag att en del av min aktion är att sprida kunskap om hur det faktiskt är på riktigt. Det finns starka krafter som vill sprida falsk information för att underblåsa flyktingfientlighet, säger Pontus Gunnarsson.