Sannfinländare får kritik för sin "könsrevolution" som slår fast att det bara finns två kön

2:34 min

Sannfinländarnas ungdomsförbund driver en kampanj för att visa att det bara finns två kön. Nu får de kritik för att stigmatisera transpersoner.

#Flicka_pojke, eller #tyttö_poika på finska, är namnet på en ny kampanj som har väckt debatt i Finland. Det är regeringspartiet Sannfinländarnas ungdomsförbund som har lanserat kampanjen för att, som de säger, slå fast att det bara finns två kön.

"Man kan inte välja sitt kön"

Kampanjen i sociala medier går ut på att uppmana finländare till en "könsrevolution mot feminismens försök att ifrågasätta könen".

Könsneutralitet är inte positivt på något sätt anser vi. Det är bara ett sätt att förneka att kön existerar. Man kan inte välja sitt kön, det har man sedan födseln.

Tiina Palovuori tycker att hon och andra som vill prata om skillnader mellan män och kvinnor blir utsatta och ifrågasatta i dagens diskussionsklimat:

– Om jag säger att jag gör så här för att jag är tjej, får jag genast skit för det. Folk säger "Vad då, menar du att alla tjejer måste vara på ett visst sätt?". Det är klart att alla ska få vara som de vill, men att vi har de här två könen är ett faktum, säger Tiina Palovuori.

"Vi är olika och det är en bra sak" står det på kampanjbilden från Sannfinländarnas ungdomsförbund, där personer poserar med flicka- och pojke-kepsar.

Kampanjen får kritik

Många anser att kampanjen slår mot redan utsatta personer. Bland andra SETA, Finlands motsvarighet till RFSL, som arbetar för hbtq-personers rättigheter.

De tar sig rätt att bestämma vilka kön som finns och säga att alla som upplever sig som annorlunda är fel. Det riskerar att öka stigmatiseringen av unga transpersoner, som redan i dag är en väldigt sårbar grupp i samhället.

Finland har nyligen tagit steg för att till exempel ge samkönade par rätt att gifta sig. Men för transpersoner finns fortfarande en stor och krånglig byråkrati att ta sig igenom när de vill registrera sina parförhållanden, eller byta juridiskt kön.

– Jag är orolig för vad det här ger för signaler till de unga människor i Finland som har en mycket mer komplex könsidentitet än vad unga sannfinländare påstår att man kan ha, säger Kerttu Tarjamo.