Nato stoppar flyktingar på havet

1:42 min

Västvärldens försvarsallians Nato engagerade sig för nästan två veckor sedan i att stoppa flyktingar på väg från Turkiet och Grekland och fyra fartyg patrullerar det Egeiska havet. Nu har också fler detaljer kommit om uppdraget och vad detta innebär.

– Människor som kommer från Turkiet och som räddas till havs kommer att föras tillbaka till Turkiet, förklarar nu Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Detta innebär en stor risk för att flyktingars rätt att söka asyl sätts ur spel, för de som alltså redan har hunnit nå grekiskt vatten och är inne i EU kommer också att föras tillbaka till Turkiet, enligt denna formulering.

Natos pressavdelning förtydligar via mail att ansvaret för vart flyktingen eller migranten förs beror på var fartyget hör hemma. Grekland har hittills försöka att slippa registrera och ta emot människor på flykt.

Natochefen säger att det är en skyldighet att rädda människor i sjönöd, men exakt vad det innebär med människor i gummibåtar är vagt. Så kallade pushbacks, att trycka tillbaka människor, har skett tidigare - Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi gjorde det till Libyen, ett svårare land än Turkiet. Men principen är densamma för flyktingen, som nu riskerar att förlora rätten att söka asyl.