Italien på väg mot ja till samkönat partnerskap

0:59 min

Efter en bitter strid, och som sista västeuropeiska land, har den italienska senaten i dag röstat igenom ett lagförslag som innebär att samkönade par får ingå partnerskap. 

Applåderna ekade när senatens talman läste upp siffrorna: 173 ja mot 71 nej.

Dagens beslut har föregåtts av en årslång, mycket bitter strid, som har splittrat partierna och samlat stora demonstrationer på båda sidor i det katolska Italien.

Nu ska förslaget också godkännas i underhuset de närmaste månaderna för att bli till lag.

– Det här är ett stort steg framåt och gör Italien till en del av Europa när det gäller medborgerliga rättigheter, sa senatorn Laura Cantini, från premiärminister Matteo Renzis Demokratiska partiet, till Reuters efteråt.

Men för att få igenom förslaget har man bland annat tvingats stryka en del formuleringar, bland annat om samkönade pars rätt att adoptera. Och det ses som ett svårt svek av många ur den italienska regnbågsrörelsen. Aktivisten Imma Bataglia var till exempel mycket besviken.

– I kväll borde vi gråta. Renzi fortsätter twittra att vi äntligen har lyckats, att vi har en ny lag och borde vara stolta, men den enda som kan vara stolt är Renzi och hans ego.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter har tidigare kritiserat Italien för att diskriminera par av samma kön.