Ekot erfar: Regeringspartierna överens om Nato-avtal

1:49 min

Regeringspartierna är nu överens om värdlandsavtalet med Nato. Enligt vad Ekot erfar så godkände i går Miljöpartiets riksdagsgrupp den lagrådsremiss om avtalet som regeringen kommer att lägga fram inom kort.

Miljöpartiets riksdagsgrupp har varit splittrad om avtalet som reglerar vad som praktiskt ska gälla om Nato-trupper övar i Sverige.

Fler ledamöter har krävt förändringar i avtalstexten med Nato. Bland annat att det ska vara förbjudet att ta in kärnvapen i Sverige och att Sverige inte ska få användas som bas för anfall mot tredje land, dessutom vill man att avtalet bara ska gälla i fredstid.

Som en kompromiss skrivs flera av kraven i stället in i texten i den proposition som regeringen kommer lägga fram, exempelvis att kärnvapen inte får tas in i Sverige och att avtalet med Nato inte ändrar den svenska alliansfriheten.

Inga miljöpartister vill i dag kommentera riksdagsgruppens beslut. Men de borgerliga partierna som är för avtalet, är nöjda. Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark är glad att förslaget nu kan läggas fram, men ändå kritisk.

– I debatten så har det framförts påståenden om basering av kärnvapen i Sverige eller att det med automatik skulle komma utländsk trupp hit. Där har försvarsministern haft rätt som attackerat den typen av vandringssägner. Att han nu kommer dem till mötes är ett sätt att legitimera dem och det tycker jag är beklagligt att han betalar det priset för att hålla ihop sitt regeringsunderlag med Miljöpartiet, säger Hans Wallmark.

Värdlandsavtalet reglerar de juridiska och praktiska förutsättningarna för att Sverige ska kunna ta emot Natotrupp i fred eller konflikt. Enligt Anna Wieslander, ställföreträdande direktör för Utrikespolitiska insititutet, är det ett rätt torrt och grått avtal som ändå har stor praktisk betydelse.

– Den viktigaste funktionen är att det kommer att gå snabbare för oss att ge och ta emot militärt stöd, i enlighet med den säkerhetsdoktrin som vi har. Snabbheten är väldigt viktig i moderna konflikter och för att kunna vara så framgångsrik som möjligt i att hantera dem, säger Anna Wieslander.

Formuleringarna kan även ses som ett försök att blidka de socialdemokrater som kritiserat avtalet, exempelvis de tidigare ledande partiföreträdarna Pierre Schori och Maj-Britt Theorin.