Ny teknik fördel för Sverige

1:31 min

När allt fler prylar, industrimaskiner och industrirobotar kopplas upp mot internet, ofta kallat sakernas internet, så kan det innebära en konkurrensfördel för Sverige.

Det säger Henrik Ståhl, produktchef för Internet of Things på amerikanska it-företaget Oracle till Ekonomiekot Lördag.

– Jag tror att det här är något som kan leda till att en hel del affärer flyttar tillbaka till länder som Sverige och Tyskland, som fokuserar på kompetens hos medarbetare, snarare än väldigt stor produktion.

Internet of things, sakernas internet på svenska, det har redan hjälp svenska företag att ta tillbaka order som tidigare hamnade i Asien, säger Henrik Ståhl på amerikanska Oracle.

Det handlar om att svenska små och mellanstora industriföretag med hjälp av att maskiner och andra prylar som är uppkopplade mot internet och kan kommunicera med varandra, kan producera till låg kostnad:

– Man kan på ett billigt sätt börja skräddarsy produktion i små skalor och väldigt snabbt ställa om produktionen för att producera små serier av produkter, det innebär att kompetens och lättrörlighet är en konkurrensfördel jämfört med väldigt stor och billig produktion.

Och med hög kunskapsnivå blir det då billigare i Sverige än i länder med lägre lönekostnad. Att just sakernas internet finns med i bilden när industriföretag vinner tillbaka produktion bekräftas av Göran Göhlin, ordförande i Gnosjöandans Näringsliv:

– Kunskapsnivån här den är hög, det ser jag på företagen här omkring, jag ser med tillförsikt på detta.