Kronoberg

Miljöpartiet samlas kring sprickan i flyktingpolitiken

1:04 min

Kritiken inom miljöpartiet har varit hård mot att ledningen gått med på skärpningar av regeringens flyktingpolitik. Därför samlas omkring 300 miljöpartister i morgon för att debattera flyktingpolitiken.

En av deltagarna är Lars Edqvist, miljöpartist i Växjö, som delvis håller med om att flyktingpolitiken orsakat en djup spricka i partiet:

– Både ja och nej kan man säga. Nästan alla tycker som jag, att det här är ingen acceptabel politik. Vi gick ju till val på en generös flyktingpolitik och nu gör man ju precis motsatsen. Så det är egentligen inte någon spricka på det viset att alla tycker som jag, att vi ska inte ha den här politiken. Jag hoppas at det här kan komma att ändras och att det här är ett tillfälligt misstag bara, säger han.

I Miljöpartiets valmanifest 2014 slog partiet fast att man ska arbeta för en mer human och öppen politik och aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige.

Regeringens beslut att lägga asylpolitiken på EU:s lägstanivå, med bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och försvårad familjeåterförening har därför fått många miljöpartister att reagera hårt.

Lars Edqvist menar att man trots förändringarna, även måste se till vilken annan flyktingpolitik som hade kunnat bli verklighet:

– Alternativet hade kunnat bli en flyktingpolitik som fördes av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna och det vill vi absolut inte, så jämfört med det är det bättre att vi sitter kvar.