Valpen Lisa smugglades till Sverige - nu vill EU ha ny lag mot djursmuggling

1:41 min

Hundsmugglingen till Sverige ökar. Valpen Lisa är en av alla hundar som smugglats till Sverige och efter bara några månader här dog hon.

När Isak och hans sambo hittade annonsen om Golden Retriver-valpar på Blocket reagerade de på att 4 000 kronor lät billigt.

– Men säljaren verkade okej och hade papper från Jordbruksverket. Vi åkte dit och valparna verkade pigga och glada, berättar Isak och lägger till:

– Sedan visade det sig att hon hade ett utländskt chip och då föll alla bitarna på plats.

Tillbakadragen och rädd

Men redan när Isak och hans sambo skulle ta med valpen Lisa hem började det hända saker.

Hon var rädd när hon åkte i bilen, kanske för att hon har haft en lång bilresa från ett annat land?

Lisa var väldigt tillbakadragen och ville inte äta. Vilket ledde till att den lilla valpen blev väldigt smal. När hon även slutade dricka tog Isak och hans sambo henne till veterinären.

Dog på undersökningsbordet

– Veterinären såg att Lisa hade ett utländskt chip och då föll bitarna på plats, säger Isak.

När Jordbruksverket hade identifierats Lisas chip-ID visade det sig att den lilla valpen var från Kosovo och att hon alltså hade blivit smugglad till Sverige.

När det kom fram var Lisa tvungen att hållas isolerad i tre månader eftersom hon kunde ha rabies. Efter att valpen fick komma ut från isoleringen hände det som inte fick ske.

– Det var på nyårsafton som hon blev så stressad av alla smällare och raketer så hon smet ut. När vi hittade henne dagen efter var hon otroligt nedkyld och dog på undersökningsbordet hos veterinären, berättar Isak.

Vissa raser med populära att smuggla

Jordbruksverket berättar att under den senaste månaden har de haft tre fall av hundsmuggling. I ett av de fallen handlade det om 27 stycken hundar.

Vissa hundraser är väldigt populära och då finns det ett större behov av dem än vad som finns på den svenska marknaden.

– I de här fallen ser de kriminella aktörerna sin väg in. Oftast är hundsmuggling kopplad till större kriminalitet. Det finns ganska mycket pengar att tjäna.

Nu vill EU-parlamentet lagstifta om att varje land måste skaffa ett register över alla djur för att kunna ha koll på vart djuret kommer från. Ett register som redan Sverige har.