Oroade husägare välkomnar vattenbeslut

1:30 min

Puh! För husägarna på Lulnäsudden är beskedet efterlängtat. Oron har varit stor sedan föroreningar upptäcktes i dricksvattnet. Nu ska området anslutas till det kommunala vattennätet.

– Vi vet inte hur det här vattnet har påverkat oss. Vi har några barnfamiljer där barnen till och med är avlade i området. De har aldrig fått något annat vatten, förutom när de varit på resa. Det är klart att de är och ska vara oroliga tills de vet hur det har påverkat dem, säger Thomas Lindholm, ordförande i Lulnäsets vattenförening.

Stadsbyggnadsnämnden i Luleå fattade på torsdagen beslutet att dra kommunalt vatten till det drabbade området. Nämndens ordförande Lenita Ericson (S) kallar beslutet "kontroversiellt" eftersom det rör sig om ett undantag. Det drabbade området ligger utanför kommunens vattenledningsnät.

– Föroreningen har slagit hårt mot de boende och vintern har varit bedrövlig. Vi vill gärna bidra till att de inte behöver stå ut med en vinter till, säger Lenita Ericson.

Det var i augusti förra året som det visade sig finnas höga värden av det hälsofarliga ämnet PFAS (en grupp industriellt framställda kemikalier) i grundvattnet.

Lulnäsuddens brunnar ligger i anslutning till F 21 och föroreningen kan ha orsakats av övningar med brandsläckningsskum.

Beskedet att det nu ska dras kommunalt vatten är efterlängtat bland de boende, dock inte oväntat.

– Från Försvarets och vattenföreningens sida har huvudspåret hela tiden varit att det skulle bli kommunalt, säger Thomas Lindholm.

Totalt rör det sig om 81 berörda fastigheter, av vilka 15 är året runt-boenden.

Enligt Hendrik Visser, vatten- och avloppschef i Luleå, ansluts området till det kommunala vattennätet tidigast i sommar. Därefter ska Försvarsmakten i samråd med Lulnäsets vattenförening dra ledningar fram till husen.