
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Zazzis mat
Rawfood som träningsgodis
Rawfoodtrenden gör Alexandra både lite trött och nyfiken. Hon tycker du ska tänka 80/20. 80 procent nyttig och 20 procent mindre nyttig mat.
Lyssna på Minas intervju med Alexandra om Rawfood.
Nöt- och fröenergibar.
- 2,5 dl hasselnötter
- 2 msk mesquite
- 2 dl havre & quinoa blandat, finns färdigt i påse alternativt bara havregryn
- 3 msk agavesirap alt honung
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 tsk salt
- 1 dl urkärnade dadlar eller russin efter smak
- 3 äggvitor
Gör gärna så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i 10 minuter, skaka om då och då.
- Tag ut hasselnötterna och häll hälften i en mixer tillsammans med dadlar och finfördela till pulver.
- Lägg ut havregryn, pumpa och solroskärnor på plåten, rosta 10 minuter under omskakning. Tag ut, häll i bunke, rör i sirap och låt svalna något.
- Vispa upp äggvita till vitt och hårt.
- Rör ihop alla ingredienser, lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform ca 20x 25 cm och tryck i nötmassan så att den är jämn och slät.
- Grädda i mitten på ugnen 18-20 minuter, tills färg på toppen. Tag ur och låt svalna något och skär till bars när det fortfarande är varmt.
Ger 10-12 bars som förvaras torrt i upp till tre veckor.