Ny strid om Känsö

1:59 min

Trots att det nu är sex år sen Brännöborna vann den juridiska striden mot staten och tillerkändes ön Känsö i Göteborgs södra skärgård som sin, så är det ännu inte klart vad som ska hända med ön.


Förra året röstade en stor majoritet av Brännö Samfällighetsförening för att hyra ut ön i 25 år för en och en halv miljon per år till försvaret. Ett beslut som överklagats av en del andra Brännöbor och på lördag den 5 mars ska en extra stämma på nytt rösta om saken.

Brännöbon Jan Berner är för förslaget:

– Det är alldeles utmärkt, då får vi in pengar till samfällighetsföreningen och det behövs. Att sälja fastigheten är ett sämre alternativ, då fördelas pengarna.

Turerna är många och lite krångliga. Sedan Brännöborna tillerkändes Känsö har försvaret försökt köpa ön för 18 miljoner. Det budet sa Brännöborna enhälligt nej till. I stället försökte man sälja ön genom en mäklare. Det sas att man fått in bud kring 60 miljoner kronor. Ungefär samtidigt har försvaret begärt in tvångsinlösen. En fråga som ligger vilande på regeringens bord.

Striden om hur mycket försvaret ska få öva och skjuta i skärgården är inte heller avgjord.

Så här säger några andra Brännöbor:

– Det finns massor av ovanliga växter där, det kan bli naturreservat. 

– Försvaret kan få vara där men inga stora Nato-övningar.

Inte alla får alltså vara med, men det får Sylve Törnqvist som äger en gammal stamfastighet:

–  Jag tycker personligen att det är ett väl lågt arrende med tanke på hur det ser ut om man ska arrendera kommunal mark på andra platser i Göteborg. Brännöborna har inget att förlora på att utmana staten och att köra ärendet hela vägen, låt dom försöka med expropriation.