Trump tar inte avstånd från KKK

2:10 min

Republikanske presidentaspiranten Donald Trump vägrar ta avstånd från stödet från rasistorganisationen Ku Klux Klan, och en av de mest kända amerikanska vit-makt-förespråkarna, David Duke.  I en intervju med tevekanalen CNN påstår han dessutom att han inte alls känner till dem.

I intervjun fick Donald Trump frågan om han tänkte följa uppmaningen från flera amerikanska antirasist- och medborgarrättsorganisationer, och ta avstånd från det stöd för honom som Ku Klux Klan, dess tidigare ledare David Duke och andra vitmaktgrupper nu uttalar för honom i olika offentliga kampanjer.

Trump svarade att han inte har en aning om vem David Duke är, inte känner till vad vitmaktörelsen står för, och tycktes också fullständigt frågande inför den över hela världen ökända rasistorganisationen Ku Klux Klan.

CNN:s reporter Jake Tapper ställde om frågan tre gånger, men fick samma svar av Donald Trump.

Trump sa också att han skulle titta närmare på vilka grupper som avsågs och lära sig mer om dom, men att en del av dom är helt okej och att det bara handlar om politisk korrekthet att kräva att han tar avstånd.

Även om Donald Trump anklagats för djupt rasistiska uttalanden under hela sin valkampanj, så chockade han stora delar av USA rejält med sina kommentarer, och det republikanska partiets ledning var bara en av många som snabbt och bestämt tog avstånd.

Flera amerikanska medier kunde dessutom visa tidigare intervjuer som bevisar att Trump mycket väl vet vad både Ku Klux Klan och David Duke står för, och att han både tidigare och nyligen sagt att han inte välkomnar deras stöd.

I morgon, på den så kallade Supertisdagen, är det primärval i en lång rad sydstater, bland annat här i Texas, där rasism både varit och är högst levande, och många politiska kommentatorer drar slutsatsen att Donald Trump mycket väl vet vad han gör, och vilkas röster han söker, när han inte tar tydligt avstånd från de öppna rasister som stödjer honom.