Så skapade Gustav Vasa berättelsen om Vasaloppet

1:58 min

Det finns inga ögonvittnen som såg Gustav Vasa ha skidor på fötterna. Ingen vet ens om han alls kunde åka skidor. Det säger historikern Dick Harrison. 

Det finns historiska belägg för att Gustav Vasa var i Dalarna vid den här tiden men inga bevis för att han åkte skidor.

– Nej, vi har ingen aning om han åkte skidor. Det normala för en herreman på den här tiden var att han åkte häst. Och de enda som uttalar sig om hans resesätt i Dalarna, de talar om snöskor, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

Det finns ett flertal myter kring Gustav Vasa. Han har nämligen själv påverkat historieskrivningen kring honom, berättar Dick Harrison.

– Gustav Vasa var kung väldigt länge och såg till att anställa historieskrivare, och sedan lät han skriva ihop sin egen historia och då broderade han ut den med en mängd legender och historier, ofta gamla antika historier. Men ingen av dem kan beläggas alls.

Men det lätt att vilja tro på historien om Gustav Vasa – det är något filmiskt och heroiskt i den.

– Javisst, men det är inte alltid som den heroiska versionen är den korrekta. Men den här typen av personer, landsfäder som sitter så länge och som dessutom får skriva sin egen historia, de blir omgärdade av sådana här myter och det är inget unikt för Gustav Vasa – det finns gott om exempel i världen, säger Dick Harrison.