Svensk gruvforskning på export till Botswana

1:40 min

Världens ledande diamantproducent, Botswana, vill ta del av svensk gruvforskning och inleder nu ett samarbete med Luleå tekniska universitetet.

– Vi har inte bara diamanter utan även koppar, nickel och guld som ni. Och vi hoppas kunna dra nytta av er erfarenhet när det kommer till provborrning, att få upp malmen ur jorden och att återställa gruvområden, säger Botswanas ambassadör i Sverige Lameck Nthekela vid ett första möte med universitetsledningen i Luleå. 

Diamanttillgångarna har på några årtionden lyft Botswana från utfattigt till ett av kontinentens rikaste länder även om inkomstskillnaderna är bland de största i Afrika, enligt världsbanken. Diamantproduktionen står för omkring en tredjedel av landets bruttonationalprodukt.

Tanken är att samarbetet med Sverige ska bli starten för etablerandet av en specialiserad gruvskola i Botswana där svenska lärare kan komma att undervisa.

– Det är mycket möjligt att lärare från vårt universitet kommer vara åtminstone delvis aktiva där, säger rektor Johan Sterte i Luleå.

Afrikansk gruvindustri kritiseras inte sällan för att inte gynna ländernas befolkningar i tillräckligt stor utsträckning. Och Johan Sterte menar att det inte är självklart att inleda samarbete med vilket afrikanskt land som helst.

– Absolut inte. Och då är det väl härligt att jobba med ett land som Botswana som antagligen är det mest välordnade och mest socialt ansvarsfulla landet i hela Afrika i dagsläget, säger Johan Sterte.