Eftermiddag med Conny Emmelin

Ola sätter fokus på särbegåvning

7:15 min

Barn som har särskilt lätt för att lära sig vissa saker har ofta problem med skolan. Nu har Simrishamns kommun en särskild lärare för de särbegåvade barnen. 

- Jag åker runt på skolorna i kommunen och föreläser om särbegåvade barn., Jag märker att kollegor nickar igenkännande, detta är något som lärare känner igen, säger Ola Olsson, förstelärare i Simrishamn. 

De särbegåvade eleverna har ofta lätt för att lära sig, har ett stort ordförråd och höga krav på sig själv som kan ge prestationsångest.

- Det finns elever som blir stökiga på lektioner, de som blir väldigt självkritiska och de som sysslar med helt andra saker än det som läraren vill att de gör, säger han. 

Ola Olsson förespråkar en ökad individualisering av utbildningen i skolan. 

- Skolan är gjord för vanliga elever som passar in i en mall. Det gör inte de här eleverna. Så många elever som möjligt ska bli godkända och då får ofta de elever som har lätt för sig klara sig själva, och det är inte rättvist mot dem, säger han. 

Han fortsätter:

- Läraren får göra en deal med Pelle eller Stina och säga till dem att göra de svårare uppgifterna och strunta i de enklare, säger han. 

Under våren 2015 kom Skolverket med ett stödmaterial om särbegåvning för att öka kompetensen i skolan om de här barnen. Och med den satsning som Simrishamns kommun gör på 

- Man pratar mer och mer om starka elever, åtminstone i Simrishamns kommun. Äntligen, säger Ola Olsson.