Grön kritik mot Natoavtal

1:44 min

Flera miljöpartistiska riksdagsledamöter är djupt kritiska till den lagrådsremiss om värdlandsavtalet med Nato som regeringen lade fram i dag.

Skrivningarna om kärnvapen och alliansfrihet räcker inte och de kan komma rösta nej till avtalsförslaget.

– Det här tycker jag är mycket allvarligt. Det är sorgligt att Miljöpartiet som stått för fred och samexistens går ett steg närmare Nato. Det var inte vad vi lovade väljarna och medborgarna, det är inte det vi vill, säger riksdagsledamoten Jabar Amin.

Värdlandsavtalet med Nato ger förutsättningarna om Nato ska ha trupp i Sverige, exempelvis vilket praktiskt stöd sverige ska ge och skatte- och rättsregler för utrustning och soldater från Nato. Socialdemokrater på vänsterkanten och miljöpartister har menat att avtalet hotar alliansfriheten och att det öppnar för att Nato tar kärnvapen till Sverige.

Men i bakgrundstexterna i regeringens lagrådsremiss slås fast att Sverige är alliansfritt och Natoländerna vet att de inte får ta kärnvapen till Sverige.

Majoriteten i Miljöpartiets riksdagsgrupp tycker det räcker för att säga ja till förslaget, då Socialdemokraterna och de borgerlliga ändå stödjer avtalet.

Självklart är det så att om Miljöpartiet fått bestämma själva, om vi haft egen majoritet i riksdagen, då hade vi inte gjort detta. Men nu måste vi förhålla sig till den politiska verkligheten och göra det bästa av situationen och då försöka kompromissa. Och jag tycker att vi kommer ut ur detta med flera gröna avtryck, säger Jakop Dalunde är försvarspolitisk talesperson.

Jabar Amin och troligen även andra miljöpartister lär rösta nej om inte förslaget ändras innan det når riksdagen. Försvarsminister Peter Hultqvist tycker däremot att värdlandsavtalet är bra då det stärker Sverige i ett krisläge.

– Kommer det en krissituation som vi vill undvika, så har vi möjlighet att förbereda eventuellt att ge eller ta emot hjälp på ett bättre sätt, enligt det här avtalet, säger Peter Hultqvist.