Josefin Nilsson död

1:45 min

Sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson är död. Hon dog på måndagen i sitt hem.

Hur kommer du att minnas Josefin? Skriv på vår Facebook.

– Vi är i chock här på teatern, alla Josefins arbetskamrater och vänner. Hon var en fantastisk artist på många sätt och hon lyckades skapa en känsla av att, varje gång man såg henne så kändes det som att det här, det här, är ett speciellt ögonblick och när jag lyssnar på de här inspelningarna jag har här så känner jag: Ja, så är det, det här är ett speciellt ögonblick, säger Thomas Sundström på länsteatern på Gotland.

Jane Ek: Åh, vad jag tyckte om henne

– Det som är sorgligt nu, är att det ögonblicket kommer jag inte att få uppleva igen, säger Thomas Sundström. 

Som en av Ainbusk, Systrarna Sisters och en alldeles egen lysande stjärna sjunger hon nu för evigheten tillsammans med systrarna Edith Piaf, Janis Joplin och varför inte bröderna David Bowie och Lemmy från Motörhead. För oss var Josefin i detta sällskap. Med sin begåvning, sin kraft och sitt sätt att våga vara hudlös på scenen, skriver Thomas Sundström på Länsteaterns Facebooksida.

Josefin Nilsson föddes 1969 i När på södra Gotland och var en av medlemmarna i Ainbusk, som bildades av systrarna Marie och Josefin Nilsson 1983. Deras senaste studioalbum kom 2008 och var en ny version av samlingsskivan "En samling" från 2003.

När socken minns Josefin: Man får komma ihåg det roliga

Josefin Nilsson gav 1993 ut soloskivan Shapes, där låtarna var skrivna av forne Abbamedlemmen Benny Andersson, som också skrev åt Ainbusk. Hon gjorde också rollen som Svetlana i musikalen Chess på svenska, skriven av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Deras vägar möttes också när Josefin tillsammans med sin syster Marie satte upp föreställningen Systrarna Sisters på Gotlands länsteater 2015, där Benny Andersson skrev flera nya sånger. Reaktionerna på föreställningen var starka och överväldigande.

SVT Öppet Arkiv har en dokumentär om Ainbusk från 1990

År 1997 gjorde Josefin Nilsson den kvinnliga huvudrollen i filmen Adam & Eva, där hon spelade mot Björn Kjellman. Några år senare, 2000, var hon med i filmen Det blir aldrig som man tänkt sig.

Josefin Nilsson och Ainbusk prisades flera gånger. 1988 fick gruppen Karamelodiktstipendiet. 1992 fick Josefin Nilsson Ulla Billquist-stipendiet. 2003 fick Ainbusk Gotlands kommuns kulturpris.

– Det är jättesorgligt. Hon var en stor konstnärssjäl och en sann glädjespridare, säger Kalle Moraeus som arbetat med henne.

– Hon var en helt otrolig sångbegåvning. När jag hörde henne sjunga för första gången trodde jag inte mina öron, säger han till TT.

Komikern och programledaren Babben Larsson säger.

– Hon var en paradox. Hon var både en jordnära bonddotter och "high life". Väldigt stark men samtidigt så otroligt skör. Hon hade en fantastisk arbetsdisciplin och var ibland totalt odisciplinerad. En konstnär ut i fingerspetsarna, säger Babben Larsson till Nöjesbladet. 

– I Josefin fanns mycket kärlek och sorg samtidigt. Det kan man höra när hon sjunger. Hon lyckades med det svåra att få fram liv, kärlek, sorg och död men också humor, säger filmregissören Hannes Holm till TT. 

Tanken var att den bejublade föreställningen på Gotlands länsteater, Systrarna Sisters, skulle ha satts upp i Stockholm i höst. Nu blir det inte så.

I himlen sjunger nu en ny röst, hög och klar. Befriad från kroppslig smärta och själslig trötthet. Men på jorden har vi mist en ängel, skriver Thomas Sundström på Facebook.

Länsteatern håller öppet på Bredgatan i Visby tisdag till lördag mellan kl 9 och 13, för den som där vill skriva en hälsning.

Begravningen kommer att hållas i Visby domkyrka.