Kunglig födsel

Kronprinsessan har fött en prins

1:19 min

Prinsessan Estelle har fått en lillebror, och kronprinsessparet blir tvåbarnsföräldrar. Det nyfödda barnet väger 3655 gram och är 52 centimeter långt. Både mor och barn mår bra, berättar prins Daniel. 

– Ni vet ju var mina känslor är någonstans, säger en tagen prins Daniel när han möter pressen på onsdagskvällen.

– Jag har ett glädjande besked. Ikväll, 20:28 föddes en liten pojke. Alla är givetvis jätteglada, det är stort för oss det här. 

Prinsen berättar att han själv klippte navelsträngen och att hela familjen mår bra. Och tillägger att han är imponerad över sin fru.  

– Man blir verkligen imponerad, ni kvinnor är en urkraft.

Överläkaren Lennart Nordström som förlöste Victoria säger att 3655 gram är ungefär en medelsvensk vikt, och att han var vattenkammad. 

På frågan 'vem tycker du barnet är likt' svarade Lennart Nordström att han tycker det är svårt när de är nyfödda, men storasyster tycker han.

Prins Daniel tackade för alla hjälp och gratulationer och bad även pressen att respektera familjens privatliv.

– Det gjorde jag även förra gången, det har ni gjort och det vill jag tacka er för, sa prins Daniel.

Fabian Persson som är docent i historia och expert på Bernadotte berättar att den nyfödda prinsen går in på tredje plats i successionsordningen och kommer att efterträda sin storasyster Estelle om hon inte får barn.

Precis som för fyra år sedan visade prins Daniel med händerna hur stor den nyfödde är, till fotografernas förtjusning. Han meddelade också att namnet redan är bestämt.

– Men det berättar vi inte förrän imorgon...