Stena Line kräver intyg att polacker sköter sig

1:28 min

Efter stökiga kryssningar på Stena Line till Karlskrona måste passagerarna som reser från Polen skriva under ett intyg om att de inte kommer att störa andra passagerare.

– Polackerna är inte ett sjöfolk, de är inte vana vid att åka båt och har inte full koll på säkerhetsregler på färjor. Därför vill vi påminna just den här gruppen, nöjesresenärerna, om vilka regler som gäller och det är genom ett sådant intyg som vi gör det, säger Agnieszka Zembrzycka, pressansvarig på Stena Line i Polen.

Högljudda hyttfester
Färjebolaget började med nöjeskryssningar med liveuppträdande för två år sedan. Ganska snart visade det sig att dessa avgångar var extra stökiga.

Förra helgen var det en sådan kryssning med liveuppträdanden och för att checka in i Gdynia i Polen var passagerarna tvungna att skriva under ett dokument där de fick intyga att de nu känner till reglerna om att de inte får störa andra passagerare.

Sitta i arresten
Om det skulle hända har färjan en arrest där passageraren kan få tillbringa resten av resan.

– I hytterna ska man vara tyst nattetid. Roa sig det kan man göra på nattklubb, inte i hytten, säger Agnieszka Zembrzycka.

Enligt Stena Lines svenska presschef Jesper Waltersson finns inga planer på att införa ett liknande intyg för dem som reser med färjan från Sverige.