Allt fler sajter blockeras i Ryssland

1:51 min

Samtidigt som nästan alla ryssar idag har tillgång till nätet blockeras allt fler nätsajter av övervakningsmyndigheten Rozkomnadzor i enlighet med striktare lagar. Men nära 600 000 sajter har blockerats utan någon förklaring alls.

"Förbjud Facebook och Google om de inte följer våra ryska lagar!"

Det är det tydliga budskapet från presidentens rådgivare i internetfrågor German Klimenko i ett antal intervjuer.

Klimenko har också krävt att den ryska tjänsten Telegram, som är en app för att skicka meddelanden, måste ge tillgång till sina användares uppgifter eller riskera samma öde som de utländska sociala nätföretagen.

Med argument som kamp mot extremism och terror och nya hårdare lagar har svängrummet för det tidigare mycket fria ryska nätet minskat betydligt. Censurmyndigheten Rozkomnadzor blockerar allt fler nätsajter. Enligt Rozkomsvoboda, en totalt nära 600 000 blockerade domäner på nätet.

Majoriteten är spelsajter, pornografiska och extremistiska hatsajter. Men även nyhetsmedier drabbas. Sveriges Radios sajt blockeras sedan i november för en artikel om unga som begår självmord genom att överdosera receptfria piller som Alvedon. 

Men en timme efter det att Sveriges Radios korrespondent rapporterat om att den ryska censurmyndigheten Rozkomnadzor blockerat Sveriges Radios sajt sedan november togs plötsligt blockeringen bort. Dessutom försvann den tidigare informationen om beslutet att blockera Sveriges Radio från myndighetens egen officiella sida på nätet. Där står ingenting alls längre om Sveriges Radio, rapporterar vår korrespondent i Moskva.

Oberoende media som Novaja Gazeta och radiostationen Moskvas Eko har tvingats ta bort artiklar eller helt stängas ned.

Även bloggare har drabbats med fängelsestraff för att de återpublicerat material, som sägs strida mot lagarna om extremism.

I år väntas nya restriktioner för att stoppa det material, som kan kanaliseras via VPN och Tor tjänster. Presidenten har begärt av säkerhetstjänsten att krypteringstjänster ska undersökas mer.