Skåne

Smal och mätt med hjälp av spenat

3:09 min

Att vissa ämnen i spenat dämpar sötsuget vet vi sedan tidigare, men nu bekräftar nya studier att de dessutom gör dig smalare, höjer fettförbränningen och dämpar röksuget.

Det här visar studier som Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet nyligen tagit fram tillsammans med sitt team.

Det hela handlar om att reglera belöningen som hjärnan vill ha.

– Den här belöningen som vi vill ha varje dag, den kan man reglera. Det här passar särskilt bra för dem som just blir sötsugna, saltsugna och har någon slags craving, för det är ju det vi kallar detta okontrollerade suget, säger hon.

Det Charlotte Erlanson-Albertsson talar om är spenatpulvret som hon varit med och tagit fram. Och för att förklara det hela enkelt så har man tagit ut det allra nyttigaste i spenaten och uteslutet det vi inte behöver.

Det är thylakoider i spenaten som får kroppen att känna sig nöjd och belåten. Thylakoiderna stimulerar nämligen hormoner i kroppen som i sin tur talar om för hjärnan att vi är nöjda och belåtna. Att de här ämnena i spenat kan reglera sötsug har varit känt sedan ett par år, men, de nya studierna kan bekräfta att de kan göra oss smalare, och att de höjer fettförbränningen.

Att vi med hjälp att detta spenatpulver kan reglera hunger och behovet av att belöna oss själva genom att äta, ja det är revolutionerande enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, och framförallt menar hon att det kan göra skillnad i samhället.

– Vi äter den här processade maten som inte ger denna tillfredsställelse som vi är gjorda för. Då fixar vi den tillfredsställelsen på konstlad väg, genom att äta högkoncentrerade godisbitar. Jag menar att det här är ett samhällsproblem. För det är klart att det leder till att blodsockernivåerna aldrig är nere. Det är därför vi får våra folksjukdomar. 25% av dem som kommer till vårdcentralerna har problem med sin tarm för tarmen får jobba hela tiden. Den är aldrig ledig, säger hon.

Genom att dricka en shot som innehåller fem gram spenatpulver varje morgon gick testpersonerna inte bara ner i vikt. De kände sig mättare och hade mindre sötsug än testpersonerna som inte fick pulvret med thylakoider. Dessutom blev de som är rökare mindre röksugna. Hjärnan var helt enkelt nöjd.

Ämnena i spenat fördröjer nedbrytningen av fettet i maten, och frigör hormoner i tarmen, och hormonerna skicka signaler till hjärnan, och talar om att kroppen är belåten.

En dos på fem gram av kosttillskottet motsvarar 100 gram spenat, men det funkar inte att äta vanlig spenat istället eftersom vi inte kan smälta cellulosan förklarar Charlotte, och då kan vi inte tillgodogöra oss thylakoiderna. Det är de komplexa strukturerna som gör att man behöver hela tarmen för att bryta ner dem, till skillnad från socker och fett som bryts ner snabbt. Det här menar hon är det främsta problemet med västerländsk mat.

– Med den västerländska kost som vi ha idag så bryts födan ner alldeles för fort. Och så fort den är nedbruten så absorberas den. Och det är det som är problemet för det betyder att maten inte går tillräckligt långt ner i tarmen, och inte så långt som det behövs för att den ska träffa på mättnadssignalerna, säger hon.

De här hormonerna som ska stimuleras med hjälp av thylakoider fungerar inte hos kraftigt överviktiga. Man skulle kunna säga att de hos kraftigt överviktiga ligger och slumrar. Men om de börjar gå ner i vikt kan de med hjälp av thylakoider väcka dessa hormoner till liv igen.

– Är man väldigt kraftigt överviktig så har dessa hormoner inte någon effekt, då har man stängt av hela den apparaten. Men om man börjar gå ner i vikt kan man få igång dem igen, säger hon.