Ryska bilgiganten Avtovaz vd Bo Andersson sitter löst

1:15 min

Trots massuppsägningar och fyradagars vecka så fortsätter förlusterna för den ryska bilgiganten Avtovaz. Nu sitter bolagets vd svensken Bo Andersson löst, enligt uppgifter i den ryska affärstidningen Vedomosti.

Det är de ryska statliga delägarna som letar efter en ersättare, enligt den ryska tidningen Vedomosti. Det ska också finnas ett missnöje med Andersson hos den franska delägaren Renault-Nissan.

Anledningen till att Andersson ska få gå efter två år på vd-posten, är de usla finansiella resultaten.

Avtovaz går med stor förlust trots att Bo Andersson stängt flera fabriker och gjort sig av med 25 000 anställda - kvar i dag är 45 000.

En förklaring till förlusterna är att försäljningen på den ryska bilmarknaden, där Avtovaz säljer sina modeller, har halverats i spåren av den ryska ekonomiska krisen.

I en intervju i förra veckan i Dagens Industri, sa Bo Andersson när han kommenterade konkursrykten om bolaget, att han egentligen ville göra ännu större neddragningar men fått nej av den ryska regeringen.

Den ryska ekonomiska krisen märks på alla plan i samhället. Det låga oljepriset har kraftigt minskat den ryska statens inkomster. Industriproduktionen sjunker, liksom konsumtionen.

Inflationen är hög, rubelns värde har halverats mot dollaren det senaste året vilket gör att importerade varor är dyra för den ryske konsumenten. Därtill kommer EU:s sanktioner som skapar problem för ryska företag och banker att låna på den internationella kapitalmarknaden.

Någon snar vändning i ekonomin syns inte, och någon draghjälp från marknaden lär inte Bo Andersson kunna räkna med i år. Prognoserna för bilförsäljningen i Ryssland förutspår ett ytterligare svagt år för de inhemska tillverkarna.