Dyrare Gripen äter upp försvarsbudgeten

1:43 min

Inköpen av nya Jas Gripen, nya u-båtar och en rad andra vapensystem till Försvarsmakten kan bli flera miljarder kronor dyrare än hittills beräknat. Det visar Försvarsmaktens budgetunderlag som lämnades till regeringen idag.

– Det vi nu ska försöka göra är att gå igenom det här materialet, göra det grundligt och se vad som går att göra åt det och sedan när vi gjort det får vi återkomma med en idé om hur vi kan gå vidare, och jag har även informerat oppositionen om det här, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Riksdagen har beställt ett starkare försvar och har förstärkt försvarsbudgeten de kommande åren. Men satsningarna kan ätas upp då den försvagade kronan gör att de nya Jas Gripen-planen blir dyrare än beräknat.

Enligt uppgift till Ekot höjs nu också priserna för en rad andra, vapensystem som nytt luftvärn, sjömålsrobottar, torpeder och det nya signalspaningsfartyget Orion.

Totalt sett innebär det ökade kostnader med fem miljarder kronor fram till 2020 och nio miljarder till 2028, enligt budgetunderlaget.

För att klara ekonomin vill nu försvarsmakten ta en del pengar från förbanden där soldaterna övar och utbildas - något som kan påverka försvarsförmågan på sikt.

– Det är naturligtvis djupt allvarligt, för när det kommer till materielanskaffning så är ju Försvarsmakten och Försvarets Materielverk bundna av kontrakt med den levererande industrin, säger Allan Widman (L), försvarsutskottets ordförande.

Försvarsminister Peter Hultqvist räknar med att tillsammans med oppositionen och berörda myndigheter gå igenom problemen och bland annat se om det går att göra något åt problemen problemen. Peter Hultqvist vill till exempel titta på möjligheten att säkra kronans värde mot dollarkursen.

– Jag tycker det är rimligt att man tittar på olika konstruktioner av valutasäkring och ser hur man kan komma fram där för att få en stabilitet i det hela.