Vän av ordning luktar bränt troll

2:37 min

Vän av Ordning, favoritsignaturen alla kategorier under arga insändare i skilda ämnen har blivit titeln på en ny roman av Henrik Bromander. Om en ung man och hans skärm.

Efter en lyxrunk framför datorn, där en kebab i munnen, en kondom Grande över kuken och ett japanskt porrklipp på skärmen ingår så somnar Joel, när han vaknar luktar fingrarna av gummi och grillat kött.

Och så luktar hela den här romanen. Hela temat och hela handlingen. För den ganska smarta, lätteledda, lata vemsomhelst pojkmannen Joel befinner sig till hälften inuti en helt artificiellt smord gummitillvaro. Hans drömmar är uppblåsta i grande men han kommer aldrig in i Lund. I nätets mer falska trådar dock, kan han vara hur stor som helst.

Resten av Joel luktar grillat kött. Ilande akut brännskadad som han är i hjärtat, av knarkarfarsan Stefan som både försvann och ringer och ringer och river och river i sin son. Det luktar bränt kött om Joels helt mänskliga lust efter kärlek och mening och tro. Men det är inte flamberad hjort precis, som hos högprestationsmänniskorna som tar sig nånstans här i världen, som gymnasiekompisen Fredrik, utan Joels längtan och trötthet luktar, just vanlig, porös inte helt färsk kebab. Svår att sälja svår att älska är Joel.

Henrik Bromander har skapat sådana här karaktärer förr i sina serier, charmlösa, tysta, intensiva unga män som inte passar nåt vidare in verkligheten utan försvinner in i en parallel värld, ner i Estonias vrak eller långt ut på myren

Joel blir ett nättroll. Ibland anarkist, ibland djurättsaktivist ibland fascist.

Men själva romanen Vän av ordning vill nog egentligen inte fara så långt med honom in i skuggorna. Den har ett annat uppdrag vad det verkar, en annan ton. Sakligt och kunnigt ritar den snarare upp de nätplatser och miljöer ett troll bor i, porren, vidderna av kommentarsfält att äntligen höja rösten i, men även den lokala pizzerian med gamla kompisar det blir allt tystare att umgås med, de snajdiga SD-rekryterarna och så de fria folkets underhundsgemenskap på Flashback. Kärleken då? Ja dess namn är Thailand.

Själva romanen blir alltså mer av en välgjord redogörelse för hur den inre och yttre logistiken ser ut för en nätkrigare snarare än en anteckning från källarhålet. Men doften av gummi och bränt kött, den blir kvar.