Rysslands kris lång och svår

1:17 min

Den ryska ekonomin vänder under det tredje kvartalet i år, hävdar ekonomiministern Alexej Uljukajev idag. Men Carnegie institutets chef i Moskva, Dmitri Trenin tror att krisen kommer att pågå i flera år till.

– Till skillnad från tidigare kriser som Ryssland gått igenom, så blir den här långvarig, tre kanske fyra år.

Det kommer att bli en stor prövning för det ryska folket, säger Dmitri Trenin, som tror att regeringen fortsätter att skära i statens utgifter; nedskärningar som drabbar stora delar av befolkningen, men med samtidigt riktade insatser mot vissa grupper, för att undvika protester.

I går meddelade president Vladimir Putin att en uppgörelse med länder inom OPEC om att strypa oljeproduktionen är nära. Det skulle få det låga oljepriset gå upp och därmed öka intäkterna.

Hälften av ryska statens inkomster kommer från olja och gas, men många bedömare är idag skeptiska, tidigare överenskommelser har inte hållits. Enligt Trenin måste Ryssland satsa på annat än olja, nya branscher som kan växa. Ser du en sådan förändring, frågar jag.

– Tyvärr är resultaten hittills inte särskilt imponerande. Frågar du företagare och entreprenörer så har det inte blivit lättare att starta och driva företag i Ryssland, trots allt tal om motsatsen från regering och president.