Ett barn blir till - världsberömda bilder i Borås

1:07 min

1965 blev han världsberömd när han fotograferade ett levande foster inuti livmordern - idag startar Lennart Nilssons utställningen "Ett barn blir till" på Abecitas konstmuseum i Borås.

På utställningen kan man ta del av Lennart Nilsson fotografiska arbete från 60-talet fram till 2000-tal där man får följa en människas liv från befruktat ägg fram till födseln.

– Det går egentligen inte att göra dokumentationen bättre än hur Lennart gjort den, säger professorn Lars Hamberger som är känd för att legat bakom det första provrörsbarnet i Norden.

Unika bilder
Han har tillsammans med, den idag 93-årige, Lennart Nilsson författat tre böcker med samma namn som utställningen - "Ett barn blir till". Hamberger menar att bilderna är så pass unika att ingen skulle kunna göra det bättre.

– Inte ens med de resurser man har i dag, som inte fanns då. Det beror nog på Lennarts envishet och ovilja att kompromissa med någonting. Inget annat än det bästa var gott nog. Han är en riktig perfektionist, säger Lars Hamberger.

Utställning som berör
Lennart Nilsson bilder är kända världen över och nu ställs de alltså ut på Abecitas Konstmuseum i Borås, och museichefen Linda Nilsson är förväntansfull.

– För oss är det jättestort. Det är en chans för oss att kunna möta en helt ny publik och nå ut till alla människor. Det finns ingen som kan lämna den här utställningen utan att bli berörd. Alla har vi varit i de olika stadierna som dessa bilder visar och därmed kan vi identifiera oss med dem.

Mikael Falk
mikael.falk@sverigesradio.se
033-177544