Jönköping

Därför vill Försvaret öva i Tabergsgruvan

2:41 min

I sommar kommer Försvarsmakten hålla en stor övning, Bison Counter, med deltagare från minst 17 länder.

Totalt beräknas cirka 1 000 soldater och sjömän delta.

Att försvaret övar är väl knappast något att höja på ögonbrynen inför, men nu vill Göta ingenjörregemente i Eksjö utföra en av sina övningar i i gruvan i Taberg söder om Jönköping.

– Vi försöker hitta en så svår övningsplats som möjligt med höjder och trånga utrymmen. Då kom vi att tänka på att det finns ett stort berg i Jönköping, säger Jonny Nilsson som är övningsledare vid regementet i Eksjö.

I gruvan tänker man sig bland annat öva vertikal och horisontell förflyttning med firning, nedsänkning, hissning och olika traverser. Det tänkta sceneriet är att det finns en ammunitionsgömma i gruvan som ska säkras, en inte helt osannolik utveckling menar Jonny Nilsson.

– Jag har ju varit i Afghanistan och där finns många gruvor och gömmor där talibanerna gömt saker. Så det är fullt troligt, men det är inte gruvan som är det viktiga utan det är höjdskillnaderna och att få jobba i trångt utrymme.

Själva gruvan är skyddad, bland annat eftersom många fladdermus bor där, men enligt Nilsson för man en dialog med Länsstyrelsen och när övningen ska hållas finns inte fladdermössen i gruvan.