Utvisningar till Ungern stoppas

1:24 min

Migrationsdomstolen stoppade i dag Migrationsverkets beslut att skicka tillbaka två asylsökande familjer till Ungern i enlighet med Dublinförordningen. Domstolen anser inte att Ungern är tillräckligt rättssäkert för asylsökande.

– Vi har följt utvecklingen i Ungern under hösten och vintern och vi tyckte nu att det har kommit fram så mycket information som pekar entydigt åt samma håll. Det vill säga att de här personerna riskerar att inte få någon reell tillgång till asylsystemet i Ungern, säger domaren Kirsi Laakso Utvik.

Är det här de första domarna där man dömer som du har gjort?

– Vad jag känner till så är det de första.

Samir, hans fru och tre barn är ursprungligen från Syrien och kom till Sverige i somras via Ungern. Samir välkomnar beslutet.

– Ungern behandlade människor på ett väldigt inhumant sätt, säger han.

Hur behandlades du och din familj?

– Vi behandlades hårdhänt och om vi inte lämnade våra fingeravtryck hotade de att sätta oss i fängelse på obestämt tid, säger han.

Och det är någonting som Kirsi Laakso Utvik bekräftar.

– Vi har tittat på regelverket och det är ganska godtyckligt om man blir tagen i förvar eller inte.

Samir och hans familj fick sitt överklagande till Migrationsdomstolen avslaget så sent som för två veckor sedan och väntar nu på att de ska skickas tillbaka till Ungern.

– Vi är redo att skickas iväg till Ungern när som helst, säger han.

Migrationsverket kommer under torsdagen att besluta om man ska överklaga till Migrationsöverdomstolen. Om myndigheten inte överklagar kommer Samir och hans familj inte att skickas tillbaka till Ungern.