Västra Götaland ska bli fossiloberoende 2030

4:20 min

Länsstyrelsen har tillsammans med Västra Götalandsregionen och forskare på Göteborgs miljövetenskapliga centrum tagit fram 80 förslag för hur klimatmålet ska nås.

2009 sattes ett klimatmål upp att Västra Götaland ska bli fossiloberoende som innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 80 procent från 1990-års nivå till år 2030.

Beslut om åtgärder kommer att tas på hösten men idag ordnade Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen en konferens för att diskutera förslagen.

Ordförande i miljönämnden i Vg-regionen, Kristina Jonäng, tror inte att klimatmålet kommer kosta regionen något extra.

- Västra Götalandsregionen ska oavsett lägga kanske 6-7 miljarder per år på kollektivtrafik och om vi ändå gör det så ska vi se till att vi gör det så klimatsmart som möjligt, säger Jonäng.

Västra Götalandsregionen har ganska höga klimatpåverkande utsläpp jämfört med resten av landet och biltrafiken ökade i Göteborg under 2015 men Jonäng menar ändå att klimatmålet är realistiskt.

- Absolut! Om man blickar bakåt så finns det ju faktiskt gånger när vi inte trodde att vi skulle nå så långt som vi gjorde. Till exempel när det kommer till sopsorteringen. Vi har också minskat koldioxidutsläppen något de senaste åren vilket många inte heller trodde.

- Visst ökar biltrafiken men vi är också duktiga på att ta fram nya bränslen och effektivera våra fordon, säger Jonäng.


Markus Bergfors
markus.bergfors@sverigesradio.se