Allt fler unga sjukskrivs – så ska trenden brytas

1:46 min

Eskilstunabon Lina Berggren är en av drygt 1 000 unga sjukskrivna som har rekryterats till ett forskningsprojekt, där Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen testar olika metoder för att bryta sjukskrivningen.

För varje år ökar antalet unga vuxna som får aktivitetsersättning från Försäkringskassan.

I Sörmland utestängs drygt 1 200 personer från arbetsmarknaden på grund av en funktionsskillnad, och riskerar att hamna i permanent sjukskrivning.

För att bryta den här trenden har Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fått i uppdrag av regeringen att utvärdera vilka metoder som är mest effektiva, när det gäller att hjälpa unga sjukskrivna att få ett jobb.

Tre olika metoder testas nu på ett 1000-tal personer i ett 20-tal kommuner i Sverige, varav Eskilstuna är en.

23-åriga Eskilstunabon Lina Berggren, som aldrig tidigare haft ett arbete, tackade ja direkt när hon fick frågan om hon ville bli försöksperson.

Hon har ledgångsreumatism, Bechterews sjukdom och en bindvävssjukdom, som orsakar ständiga smärtor. Hon blev sjuk redan som barn och tvingades hoppa av skolan i tonåren.

– Jag kan inte ens tvätta håret själv, säger hon.

Nu arbetstränar hon på äldreboendet Åbacken två dagar i veckan, tre timmar åt gången. Hon slipper tunga lyft, och får istället servera fika, prata med de boende och ta promenader med dem.

– Jag är supernöjd, och det är väldigt anpassat, säger hon.

Metoderna som testas i forskningsprojektet har slumpats ut till deltagarna.

I Lina Berggrens fall prövar man det som kallas för Case management. Det går ut på att bygga upp ett team kring den unge vuxne, där representanter från både kommunen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen jobbar tätt ihop för att hitta lösningar.

I mars nästa år ska resultaten sammanställas och rapporteras till regeringen.

Lina Berggren hoppas att hon för egen del ska kunna hitta ett arbete där hon kan jobba åtminstone halvtid.

– Det gör ju ont, men jag behöver göra någonting, jag kan inte bara sitta hemma, säger hon.