Norge mot tuffare migrationspolitik

3:18 min

Norges regering vill införa en nödparagraf som innebär att norsk polis i vissa fall kan få rätt att direkt avvisa asylsökande vid svensk-norska gränsen.

Förslaget är en del av det 40-punktsprogram för en ännu stramare asyl- och migrationspolitik som den norska regeringen håller på att driva igenom nu. Nödparagrafen är för att vara på säkra sidan, enligt den nya invandringsministern Sylvi Listhaug från invandringskritiska Fremskrittspartiet.

– Det är för att ta höjd för att det kan komma extrema situationer.

Men kan du förstå de som kanske får associationer till andra världskriget med beväpnade vakter vid svensk-norska gränsen?

– Nej, det är det absolut inte. Sverige är ett tryggt land. När man kommer till Norge har man rest igenom Sverige. När man kommer till norska gränsen i en normal situation får man söka asyl. Men om det skulle uppstå en situation där norska myndigheter inte är i stånd att hantera situationen måste vi tänka långsiktigt och ha en beredskap för det, säger Listhaug.

– Men detta är en bestämmelse vi hoppas att vi aldrig får användning för!

Vid ett nordiskt migrationsministermöte i går valde den svenske ministern Morgan Johansson att ducka för frågan hur han ser på den möjliga norska nödparagrafen.

– Varje land får bilda sin migrationspolitik, jag tänker inte lägga mig i norsk debatt.

Även om det i så fall direkt skulle slå tillbaka mot Sverige?

– Ja, men då är vi i så fall i en situation där Sverige inte sköter sina åtaganden, det vill säga att vi låter väldigt många människor bara åka rakt igenom Sverige. Det är väl den situationen de vill undvika, säger Morgan Johansson.

De svenska gränskontrollerna mot Danmark bidrar till att Norge just nu har ett historiskt lågt antal asylsökande. I går meddelade svenska regeringen att de tillfälliga gränskontrollerna förlängs i ytterligare 30 dagar, vilket välkomnas av Norges invandringsminister.

– Asyltillströmningen till Norge är nu väldigt låg. Den har inte har varit lägre sedan 2001, så gränskontrollerna i både Sverige och Danmark är väldigt viktiga för oss, för att vi har ett så lågt ankomsttal, säger Sylvi Listhaug till Ekot.

Norge tog förra året emot ungefär 30 000 asylsökande förra året, Sverige 160 000. Norge är ett av världens absolut rikaste länder. Om inte Norge kan ta emot de här människorna på flykt, vilket land ska kunna göra det i så fall?

– Vi var ett topp 5-land i Europa när det gäller att ta emot flest, i relation till invånarantal.

– Vi har sett vad som har skett i Sverige där man har fått stora problem. Vi önskar inte sluta som Sverige med de utmaningar det innebär. Därför har vi Norge haft en mer restriktiv linje i invandringspolitiken i många år, säger invandringsministern.

– Vi har också haft en debatt som har tagit tag i en del problemställningar som är viktiga att diskutera. I Sverige ser man just nu själva starten av det.

– Jag hoppas att den svenska debatten nu ska leva vidare, att man tar tag i de utmaningar som finns och har en öppen diskussion. Det är väldigt bra för demokratin, säger ministern från Fremskrittspartiet.

Sylvi Listhaug blev Norges första invandringsminister strax före jul 2015.

Hon har redan hunnit få massiv kritik från en rad remissinstanser när det gäller 40-punktsprogrammet för en tuffare migrationspolitik. FN:s flyktingorgan UNHCR slår till exempel ner på planerna att minska möjligheten till familjeåterförening för asylsökande.

Efter påsk väntas norska regeringen lägga fram ett mer slutgiltigt politiskt migrationsförslag för parlamentet Stortinget.