Guide

Så lätt lyssnar du på poddradio

0:07 min

Det kan låta krångligt, det här med podd. Men det behöver det inte alls vara. Kan du läsa den här texten kan du förmodligen lyssna på podd också.

Om du brukar lyssna på program på sverigesradio.se eller i vår app Sveriges Radio Play har du förmodligen redan lyssnat på en podd, utan att veta om det.

Det finns många sätt att lyssna på poddar, men här kommer tre förslag som kan hjälpa dig igång!

1. Lätt som en plätt

Alla Sveriges Radios poddar går att lyssna på här på sverigesradio.se. Testa om du kan lyssna på ljudet här ovan. Kan du det, då kan du lyssna på poddarna.

Lite högre upp på den här sidan har du en sökfunktion. Klicka på den och skriv namnet på ett program du vill lyssna på.

När du kommit till programmets sida ser du oftast en lista med avsnitt. Gör du inte det klickar du på länken "Alla avsnitt". Sedan är det bara att klicka på den blå knappen märkt "Lyssna", så är du igång.

Ibland finns det en knapp med texten "Lyssna med musik" och en där det står "Lyssna utan musik". Det betyder att det är ett program som har sänts i radio, och där vi har publicerat en version med musik och en utan. Det är den som är utan musik som är poddversionen.

Vet du inte vad du vill höra? Testa till exempel en av våra poddspecialer: Gradvall, Spotlight med Kerstin Berggren eller Det politiska spelet. En poddspecial är en podd som inte sänds i vanlig radio.

2. Lätt i mobilen

Om du har en smart mobiltelefon som är en Iphone eller Android kan du ladda hem vår app Sveriges Radio Play. I den kan du lyssna på alla Sveriges Radios program - även poddarna.

Gå till App Store om du har en Iphone eller till Play Butik om du har en Android. Sök efter "Sveriges Radio Play" och välj att ladda ned den när du hittat rätt.

Även här kan du använda sökfunktionen för att hitta ett särskilt program. Du kan till exempel leta efter våra poddspecialer Psyket, Veckans film eller Livet är en fest.

När du har hittat rätt klickar du på "Lyssna" så ska det börja spela! Finns det en knapp för "Lyssna med musik" och en för "Lyssna utan musik", då är det den utan musik som är poddfilen.

Vill du kunna lyssna när du saknar internetuppkoppling kan du ladda ned avsnittet i förväg och lyssna precis när du vill!

3. Lätt där du vill vara

Förutom att podd gör det möjligt för dig att lyssna när du vill kan du också lyssna var du vill. Poddradioformatet gör det nämligen möjligt för dig att lyssna på andra ställen än på sverigesradio.se och i vår app.

Du kan lyssna i Itunes, på Spotify, i Acast och via Stitcher, till exempel. För enkelhetens skull brukar vi säga att våra poddar finns "där poddar brukar finnas".

Gå till den tjänst du brukar använda och sök till exempel efter Vår bästa vän, Tollans musikaliska eller Nagelsalongen i P3.

Vilka program är poddar?

Många av de program du kan höra i våra vanliga radiokanaler finns också som podd.

Utöver det finns ett antal serier som vi kallar poddspecialer. Det är program som publiceras som podd först och främst. En del av dem hörs i vanlig radio också - men det är podden du ska lyssna på om du verkligen vill hänga med. Då vet du att du får alla avsnitt direkt när de släpps!

Vill du veta exakt vilka poddspecialer som finns har vi samlat dem på en sida åt dig.