Sista chansen för ukrainska piloten i rätten

Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksejevitj har jämfört Nadja Savtjenko med den franska frihetssymbolen Jeanne d'Arc. Det är en liknelse som grundas i det patos den fängslade ukrainska arméofficeren och piloten visat under den långa rättegången mot henne.

Idag är hennes sista chans att göra ett offentligt anförande i domstolen innan hon med största sannolikhet döms till 23 års fängelse i någon av alla dessa gudsförgätna platser där ryska fångläger placerats. Men redan igår, när åklagaren yrkade på det långa fängelsestraffet, hade Ukrainas första kvinnliga helikopterpilot hållit ett av sina passionerade anföranden från den glas- och stålbur där hon sitter under rättegången.

Det var ett nära 18 minuter långt tal, som hon höll på ryska för att minimera tiden det annars skulle ta att tolka det från ukrainska - det språk hon vanligtvis talar och som hon också hörts tala i rättegången. Hon förklarade att om inte domen faller inom två veckor kommer hon att inleda en total hungerstrejk, utan att vare sig äta eller dricka. Det skulle bli den tredje hungerstrejk hon gör i protest mot rättsprocessen.

Precis som försvaret, och Ukraina officiellt, hävdar Savtjenko att detta är en skådeprocess, en del av ett politisk spel från rysk sida. Hennes försvarsadvokater, som själva är kända från motsvarande processer i Ryssland mot till exempel Pussy Riot, har inte tillåtits presentera det alibi som de säger sig ha för Savtjenko: Att hon redan hade gripits av ryska separatister och inte hade fysisk möjlighet att ange positionen för de två journalister som dödades under ett granatanfall i östra Ukraina.

Den ryske åklagaren anklagar Savtjenko för mord på de två journalisterna och för att olagligt ha korsat gränsen till Ryssland. Men försvaret har bland annat mobiltelefonsamtal som har geolokaliserats och en kort video tagen av hennes fångvaktare, som visar att Savtjenko redan var gripen när anfallet skedde.

Savtjenko anklagade i sitt tal i första hand ryska journalister och medier, som "genom sin propaganda och sina lögner" skapat en atmosfär där ett krig mellan Ryssland och Ukraina blivit möjlig. Hon anklagade säkerhetstjänsten FSB för att ha underblåst dessa stämningar, och hävdade särskilt att hon som officer i den ukrainska armén inte kan ställas inför rätta för att hon försvarat sitt land mot en rysk aggression. Hon menade att det vore som om Ryssland skulle döma andra världskrigets veteraner för mord för att de försvarat sitt land.

Savtjenkos fall har diskuterats i flera av de fredsförhandlingar som förekommit mellan parterna och i den så kallade Normandiegruppen, som just idag träffas i Paris. Där diskuteras det så kallade Minsk II, vapenvileavtalet för östra Ukraina. I gruppen ingår Frankrike, Tyskland, Ryssland, Ukraina och representanter från utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Enligt vapenvileavtalet ska fångutväxling ske, men fortfarande hålls fångar på båda sidor.

Ukraina har ett antal profilerade fall av fångar, Nadja Savtjenko är den högst profilerade. Hon är i sin fångenskap vald till parlamentet och har också en plats i Europarådets parlamentariska församling, PACE. De drygt 600 ledamöterna där, från alla europeiska parlament, har också pläderat för hennes frihet.

Under helgens minnesmarsch för den mördade Boris Nemtsov i Moskva bar flera deltagare bilder med Nadja Savtjenko på och krävde hennes frihet. Båda hennes försvarsadvokater, Mark Feigin och Ilja Novikov, gick i tåget med en lång banderoll med texten: Frige politiska fången Nadja Savtjenko.

Hon har hållits fången sedan juni 2014.