Nu ska alla barn ha råd med glasögon

1:22 min

Nu har alla barn mellan 8 och 19 år rätt till bidrag för glasögon och kontaktlinser genom landstinget. Förändringen började att gälla den första mars efter ett riksdagsbeslut tidigare i år.

Josefine Lennhed, som har en dotter som har glasögon, välkomnar bidraget.

– Jag tycker att det är jättebra. Man behöver trots allt byta ut glasögonen med jämna mellanrum när barnet växer och det kan ju bli en betydande kostnad framför allt för familjer som har flera barn.

Dottern Lovisa tycker också att bidraget är bra.

– Barn som behöver glasögon ska inte behöva betala så mycket bara för de har dålig syn.

Från och med den första mars i år har alla barn mellan 8 och 19 år rätt till bidrag för glasögon. Landstinget Dalarna har beslutat att lägga bidraget på 800 kronor per år vilket är miniminivån. Alla barn i länet har rätt till bidraget även asylsökande och papperslösa barn.

Bakgrunden till bidraget är att alla barn ska ha råd till glasögon. Regeringen har avsatt 120 miljoner kronor för att finansiera bidraget och landstinget Dalarna har fått 3 miljoner kronor av dessa.

– Man går till sin optiker och gör en undersökning och köper glasögon eller linser. Optikern drar då av bidraget från köpesumman, förklarar Frida Helghe, legitimerad optiker på Syncentralen.

Hon menar att 800 kronor kan räcka ganska långt och i vissa fall täcka hela kostnaden för glasögonen. Undersökningen får dock föräldrarna betala själva.