Allt färre använder kontanter

2:07 min

Andelen betalningar som görs med kontanter har minskat i många år men Riksbanken räknar ändå med att kontanterna hänger kvar i samhället inom en överskådlig framtid.

– Dags att kasta ut kvitton, säga farväl till kreditkort och lägga undan plånboken, så sägs det i en reklam för ett företag som gör teknik för kontantlösa betalningar. Det sägs att det bara är att visa upp mobilen, så blir betalningen gjord. Och det här är senaste steget på vägen mot det, ja, nästan helt kontantlösa samhället Sverige. 

Andelen betalningar som görs med kontanter har minskat i många år, enligt Riksbanken.

Omkring 2 procent av Sveriges BNP finns i form av kontanter 1990 var motsvarande siffra nästan 10 procent av BNP.

Bankomaterna blir färre. Swisch-betalningar ökar. Och snart kommer teknik som gör att man kan betala utan pinkod, bara genom att hålla kortet mot en läsare, som många redan gör på bussen. Eller kanske med bara fingeravtrycket.

I vissa butiker och branscher är över 95 procent av köpen kortbetalningar, och allt fler handlare går över till att ta enbart kort.

Men Pensionärernas riksorganisation, PRO, gillar inte utvecklingen. Pensionärer, nyanlända, idrottsföreningar som säljer lotter och människor som har svårt att hantera kort, alla de vill ha kvar kontanterna, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksförbund PRO.

– Det går ju rasande snabbt. Och det här är ju viktigt för många äldre att kunna använda kontanter. Jag menar i dag är det ju ett lagligt betalningsmedel och då måste man ju också kunna använda det, tills riksdagen beslutar något annat, säger Christina Tallberg.

Men Handelsanställdas förbund vill ha bort kontanterna, med tanke på alla rån mot butiker. 

– Ibland är det så att man måste lära sig nytt. Det är lite besvärligt under en övergångsperiod, men jag tror att det kommer bli så enkelt så att man ganska snart kommer se att det här är mycket lättare och bättre än att ha kontanter, säger arbetsmiljöombudsman Krister Colde.

Att hantera kontanter kostar också pengar. Branschorganisationen Svensk Handel får samtal varje vecka från handlare som undrar om det är lagligt att inte ta emot kontanter. Och det är det. Bengt Nilervall är betalexpert på Svensk Handel och han pekar den bransch som han tror blir sist kvar i Sverige att ta emot sedlar och mynt.

– Dagligvaruhandeln tror jag. Alla behöver vi mat, och det är inklusive nyanlända, pensionärer och det lilla barnet som vill köpa lite lördagsgodis, säger Bengt Nilervall.