P4 Kronoberg

Nyandlighet – ett trendigt personligt experiment

4:48 min

Det spirituella är en vårtrend som märks i både mode, inredning och hälsoföretagande. Mari Strandgårdh har drivit flera olika företag inom hälsovård i Växjö. Det senaste året har hon även börjat jobba som medium.

 I dag är det tydligt kommersialiserat och marknadsanpassat. Människan existens ska bättras på och det finns mindful eating, hunddressyr, föräldraskap och äktenskap. Men vi har religionsfrihet och det är upp till individen att experimentera, säger Anne-Christine Hornborg, professor i religionshistoria vid Lunds universitet.

43-åriga företagaren Mari Strandgårdh driver butik i Växjö och jobbar som medium. Hon är van vid att möta människors skeptiska inställning till det andlighet och tankar om att hon är konstig, flummig och pratar med spöken.

– Det har tagit mig många år av träning och fokus, men jag fattar fortfarande inte helt vad det är. Det är en förmåga och ett förstärk sinne som hjälper människor, säger hon.

"Jag är inte flummig, jag är en gammal discobrud"

Varför kom du ut som medium?

– Jag kom ut med det för ett år sedan. Men då hade det pågått i många år. Jag har känt och sett saker för människor länge och det gick inte att ta bort.

Vad säger du till de som tycker att detta är ett påhitt för att tjäna pengar?

– Jag har fått den här förmågan och är här för att hjälpa. Jag är en mellankanal mellan andevärlden som berättar saker runt det här.