Ny EU-plan för att hantera den akuta flyktingkrisen

2:01 min

EU-kommissionen har i dag presenterat en plan för att lösa den akuta flyktingkrisen. Det handlar både om att införa bättre kontroll av EU:s yttre gräns och ett närmare samarbete med Turkiet för att kunna skicka tillbaka människor dit.

EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos sa inledningsvis att enskilda medlemsländer måste avveckla sina gränskontroller för att Schengen-systemet och ett Europa utan gränser ska överleva. 

– Även om de gränskontroller, som åtta medlemsländer har infört på egen hand, är lagliga och bara tillfälliga, så måste vi återvända till samarbete och gränskontrollerna måste vara borta före årets slut, sa Dimitris Avramopoulos.

– Detta förutsätter att medlemsländerna och EU-parlamentet snabbt godkänner en ny gemensam gräns - och kustbevakningsmyndighet, som ska skydda EU:s yttre gräns och att den är igång redan i september, fortsatte han.

En överstatlig gränsmyndighet mötte motstånd när förslaget kom i december, men i takt med att tusentals människor dagligen kommer till Grekland så skiftar tongångarna.

En annan bärande del i EU-kommissions plan är ett tätare samarbete med Turkiet, varifrån praktiskt taget alla flyktingar och migranter kommer. Avramopoulos sa i dag att människor kommer att skickas tillbaka dit.

Enligt Financial Times i dag så förhandlas det om ett avtal där Turkiet är berett att ta tillbaka alla utom syrierna, men Avramapolous avstod från att bekräfta det.

Drygt 300 personer har redan skickats tillbaka från Grekland, men strömmen åt andra hållet är dagligen sju gånger större och åtminstone 30 000 flyktingar och migranter väntar nu på sitt öde i Grekland.

Att i praktiken genomföra avvisningar kan vara komplicerat, återstår att se om omfördelningen mellan EU-länderna tar fart som beslutat.

– Toppmötet mellan EU och Turkiet på måndag blir avgörande, sa kommissionär Avramopoulos. Strömmen av människor måste brytas och det måste också bli ett slut på att EU-länderna bara skickar vidare människor och problem att hantera.