Lånefest till konsumtion - bilköp största anledningen

1:52 min

Vi lånar allt mer till konsumtion. Enligt en färsk undersökning ökade konsumtionslånen med 20 procent mellan 2010 och 2015.

De som lånar mest är välbetalda medelålders män. Och det som lockar mest är en ny bil.

– Medelåldern för de som tar de flesta lånen är mellan 35 och 64 år. 71 procent har fast jobb och de tjänar mer än genomsnittet i Sverige, säger Björn Lander, vd för Zmarta Group.

Det vi svenskar lånar till är i första hand bilköp och renovering av bostaden. Därefter kommer möbler och semester. Drygt en procent av lånen gäller skönhetsoperationer och lika många lån gäller bröllop. Det typiska bröllopslånet är på drygt 100 000 kronor. Men alla är inte glada över lånefesten.

– I dag är det väldigt enkelt att handla för pengar som du inte har. Är det väldigt enkelt att låna ökar risken att skuldsättningen växer. Man klarar inte av att betala tillbaka de här krediterna, säger Tina Häggmark, talesperson för Kronofogdemyndigheten.

I undersökningen ingår inte snabblån, så kallade sms-lån. Tar man med dem så mörknar bilden. De obetalda snabblån som hamnat hos kronofogden ökade med 15 procent mellan 2013 och 2014. Och det är lätt att hitta långivare som begär både 200, 300 och 400 procents effektiv årlig ränta.

– Det är inte okej. Lån med flera hundra procents ränta är skadliga för samhället och det är inte bra för individen, säger Björn Lander.