Melodifestivalen och ESC

De gick vidare i Andra chansen i Melodifestivalen

Panetoz, Saraha, Boris René och Samir & Viktor gick vidare till final från Andra chansen.

Gottpåsen till schlagerfinalen är äntligen fylld - men det blir utan favorittippade Isa.

Startfältets åtta bidrag i finalen har förstärkts med ytterligare fyra - Boris René, Panetoz, Saraha och Samir & Viktor får dra vidare till Melodifestivalens sista anhalt i Stockholm.

Nå, blev det en rysare? SVT:s tanke var att försöka se till att spänningen i arenan sipprade ut genom tv-apparaterna så att tittarna skulle sitta som på nålar.

Och visst kryddades programmet med flera moment för att visa att det var vinna eller försvinna som gällde. I presentationsfilmerna, i öppningsnumret med Bond-låten "Skyfall" och i smågnabbet mellan programledarna Ola Salo och Peter Jöback, som speglade känslan av att vara rivaler - precis som duellanterna i startfältet var.

Men det var nästan omöjligt att hetta till dagisduellen mellan duon Samir & Viktor och dockorna i Dolly Style. Redan på förhand utkristalliserades Samir & Viktor som de självklara vinnarna - på streamingtjänster har låten spelats miljontals gånger och arenan har vibrerat under genrepen.

Samir Badran ville dunka in brutal konfetti i sista refrängen av duons Bada nakna, men fick nöja sig med en rökbomb.

– Alla körde ju konfetti och om varenda jävel kör konfetti blir det ju inte så speciellt. Röken passar nog vårt nummer bättre, sade Samir Badran efter fredagens genrep.

Från Andra chansen får de studsande seminakenbadarna sällskap av Boris René, Panetoz och Saraha.

Den tredje duellen beskrevs på förhand som en av de allra jämnaste och det blev till slut den dansanta fotbollsspelaren Boris René med svängiga "Put your love on me" som drog det längsta strået.

Renés glädje på scenen verkade ha smittat av sig i form av röster och han gick segrande ur matchen mot Albin & Mattias r'n'b-poplåt "Rik".

Sämre gick det för Isa som skulle ta revansch under Andra chansen. Hon var den stora favoriten i deltävlingen i Malmö, men höll inte för trycket den gången.

Till sin sista chans att nå finalen bestämde hon sig för att satsa lite mindre på det avancerade och uppmärksammade skuggspelet på scenen - men bidraget "I will wait" räckte inte heller denna gång.

Inför duellen mot Sarahas "Kizunguzungu" hade favoritskapet bleknat en aning och det blev den glada afropoplåten som jublande tog hem duellen och får tävla i finalen.

Molly Pettersson Hammar har experimenterat en del med klänningens färg under veckan som gått. Rött har funnits i tankarna, men till slut bytte hon vitt mot svart - till skillnad från Albin & Mattias som satsade på att byta från svart till vitt.

Men klädbyte räckte inte för att slå glädjepillret "Håll om mig hårt". Grabbarna i Panetoz bjöd på ett energiskt framträdande som diggades ordentligt av publiken i arenan. Och det gick även bäst hem bland de som röstat i tv-sofforna.

Strax före slutvinjetten avslöjade Christer Björkman och Gina Dirawi nästa veckas startfält i finalen i Stockholm, där Panetoz inleder och Samir & Viktor blir sist ut att tävla om platsen i Eurovision Song Contest på hemmaplan i maj.