Tränare åtalad för våldtäkt mot elvaåring

1:52 min

En kampsportstränare i en barn- och ungdomsförening i Mellansverige har fått fortsätta vara verksam trots att han åtalats för att ha våldtagit en elvaårig elev. Han fick vara kvar trots att idrottsföreningens ordförande kände till misstankarna.

Enligt åtalet ska övergreppet ha hänt i somras när den vuxne tränaren besökte elvaåringen i hemmet. Redan i juli förra året fick föreningens ordförande reda på att tränaren polisanmälts, men tränaren tilläts vara kvar.

Inte heller när han i oktober åtalades med rubriceringen "våldtäkt mot barn" stängdes tränaren av. Det här strider mot Riksidrottsförbundets riktlinjer.

– Vi rekommenderar föreningen att be ledaren ta time out, eller säga till ledaren att "tyvärr vi kan inte ha dig som ledare under pågående utredning". 

– Att vara tränare är ingen rättighet, det är ett förtroendeuppdrag. Barnets bästa i första rummet är det som ska gälla, säger Anders Wahlström ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet. 

Kampsportsföreningen vänder sig till barn och unga och har lokaler på flera orter i landet. Den åtalade tränaren är eller har nyligen varit verksam på samtliga orter enligt dokument som Ekot har gått igenom.

Så sent som i januari lade en av lokalföreningarna ut bilder på sociala medier på tränaren där han instruerar barn i kampsport.

Ordföranden som låtit tränaren fortsätta vill inte ställa upp på en intervju men kommenterar i ett mail att den åtalade är "oskyldig tills motsatsen bevisats". Han tycker att det som inträffat inte har något "med verksamheten att göra" eftersom det är en "incident som påstås ha hänt mellan två personer i ett privat hem".

Men så resonerar inte Riksidrottsförbundet.

Enligt Riksidrottsförbundets rekommendationer ska en tränare som åtalas sexualbrott mot barn ta time out tills rättsprocessen är över, inte minst när barnet är en elev till tränaren. Och det spelar ingen roll var övergreppet ska ha skett, säger Anders Wahlström.

- Det är i första hand för att skydda det enskilda barnet och för att skydda barnen generellt som ska vistas i trygga säkra miljöer. Har man människor som eventuellt har förgripit sig på barn eller begått våldtäkt så är det inte en lämplig miljö för barn att vistas i. Därför är det viktigt att föreningen följer de här rekommendationerna, säger Anders Wahlström.

Ekor har upprepade gånger sökt den åtalade tränaren. Han har inte återkommit.