Lyssnarnas val måndag 7 mars 2016

Micaelas blå berg uruppförs i Italien

På Internationella kvinnodagen får tonsättaren Micaela Hoppe sitt verk Blå berg i motljus uruppfört i Padua i Italien. Hur det påverkar henne och vad mötet med andra kvinnliga kompositörer har gett henne berättar hon för Pernilla Eskilsdotter.

– Vi diskuterade ganska konkret hur vi skriver musik. Vi har rätt mycket att ge varandra, det är inte så ofta man får tillfälle att göra det, säger kompositören Micaela Hoppe.

Det är kammarorkestern I Solisti Veneti i Padua som har valt ett verk av Micaela Hoppe till sin konsert på internationella kvinnodagen den 8 mars.  Av 110 inskickade bidrag från 28 olika länder valdes Micaelas stycke ut tillsammans med fem andra kvinnliga tonsättares. Det är den legendariske dirigenten Claudio Scimone som kommer leda orkestern.

– Det jag är mest spänd på är faktiskt hur det låter. Har jag lyckats förmedla det jag vill i notbilden? Hur kommer italienarna att uppfatta det nordiska ljuset som jag vill förmedla i stycket, undrar Micaela Hoppe.

Det är bergen i Fryksdalen i Värmland som inspirerade Micaela Hoppe att skriva "Blå berg skimrar i motljus". Från början är verket skrivet för stråkkvartett och klarinett, men inför premiären i Italien har stråkarna utökats till stråkorkester.