Tillgänglig 7 april t o m 1 juni 2016

Tobakshandlaren av Robert Seethaler i uppläsning av Anne-Li Norberg

Sjutton år, långt hemifrån, nyfiken på livet och dödligt förälskad. Allt i den myllrande staden Wien, en sommar då den annalkande katastrofen obönhörligt närmar sig.

En sommar i slutet av 30-talet tvingas 17-årige Franz att lämna tryggheten i den idylliska by i de österrikiska alperna där han vuxit upp med sin ensamstående mor, som inte längre har råd att försörja honom. Modern har ordnat lärlingsplats åt honom hos en gammal vän som driver en tobaksaffär i Wien. Den lite naive och mycket godhjärtade Franz saknar sin mor enormt, men finner sig snart tillrätta och börjar trivas med sysslorna i tobaksaffären och den vimlande storstaden. Med ungdomlig nyfikenhet och ett brinnande intresse att förstå sig själv och tillvaron möter han den berömde professor Siegmund Freud, som är stamkund i tobakshandeln. Och inte minst möter Franz den allt uppslukande första förälskelsen. Men orosmolnen hopar sig. Nazism och antisemitism breder ut sig över landet och en anslutning till Hitlers Tredje rike verkar allt mer oundviklig.

Författaren Robert Seethaler, född 1966, är österrikare men numera bosatt i Berlin. Romanen Tobakshandlaren har sålts i mer än 200 000 exemplar bara i Tyskland. Romanen Ett helt liv är nyligen nominerad till priset Man Booker International. Seethaler är också verksam som skådespelare.

Anne-Li Norberg är skådespelare, utbildad vid Scenskolan i Malmö 1975-78. Hon har varit engagerad bl.a. på Stockholms och Uppsala stadsteatrar, Riksteatern och Folkteatrarna i Gävle och Göteborg.

Anne-Li Norberg har medverkat i en lång rad teveproduktioner, som t.ex. Skärgårdsdoktorn, Rederiet, Goltuppen, Emma åklagare och Morden i Sandhamn.