Dramatik på toppmöte - Turkiet ställer tuffare krav på EU

2:17 min

I Bryssel har det pågående toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer tagit en dramatisk vändning. Turkiet har kommit med nya, betydligt tuffare krav mot EU för att stoppa flödet av flyktingar och migranter till EU.

Så här berättar vår Brysselkorrespondent Jan Andersson, som är på plats i Bryssel.

– Vid halv ett idag inleddes det extra insatta mötet om flyktingsituationen mellan EU:s stats- och regeringschefer och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Den turkiske premiärministern sa på väg in till mötet att man måste se till hela bilden och att man måste bibehålla solidariteten. Han talade också om att han hoppas att det här mötet även ska handla om Turkiets närmande till EU. Men när jag tidigare idag läste ett utkast till uttalande som är tänkt att presenteras senare så finns det faktiskt ingenting som tyder på att man kommer att prata om Turkiets närmande till EU.

– I samband med den gemensamma lunchen som samlar alla de 28 EU-ledarna, så fick mötet en dramatisk vändning. Turkiet krävde - överraskande, mitt under mötet - bland annat mer än dubbelt så mycket pengar som man tidigare sagt. Dessutom kräver turkarna snabbare förhandlingar om ett EU-medlemskap. Det är de turkiska kraven för att gå med på att stoppa flykting- och migrantströmmarna från Turkiet till EU, säger Jan Andersson.

– Turkiet vill ha betydligt mer pengar än den nuvarande överenskommelsen på tre miljarder euro, som slöts för ett halvår sedan. Pengarna är tänkta att, under två år, gå till bland annat skola och sjukvård för de drygt två miljoner flyktingar som finns i Turkiet. Enligt uppgifter här i Bryssel talas det nu om alltifrån 6 till 15 miljarder euro, under en femårsperiod, i EU-stöd. Turkiet vill också att det ska bli betydligt lättare och snabbare att få visum till EU-länder för vanliga turkar än det gör idag.

EU-parlamentets talman Martin Schulz bekräftade senare att det finns en önskan om tre miljarder euro i utökat stöd till Turkiet.

– De har önskat ytterligare tre miljarder euro till 2018. I det här är vi i EU-parlamentet redo att hjälpa till för en snabb behandling, säger Schulz på en presskonferens i Bryssel.

Ett annat nyckelland i samtalen är Grekland, eller hur?

– Ja. I de här diskussionerna som nu inletts ingår att stats- och regeringscheferna ska ha skrivningar om att man ska hjälpa Grekland att få till stånd ett omfattande storskaligt och påskyndat återvändande till Turkiet av dem som inte uppfyller asylkraven och att det här ska komma i gång den 1 juli.

– Man säger flera gånger att man måste påskynda omplaceringen ifrån Grekland till andra EU-länder av de här 160 000 flyktingar det handlar om. Det trycker man på i de slutsatser som jag har fått läsa. Men det går som sagt väldigt trögt och när den grekiske premiärministern Alexis Tsipras gick in till mötet så förklarade han att det är ett väldigt allvarligt läge för Grekland.

– Tsipras sa att det är viktigt att kontrollera de här strömmarna, att det här är ett gemensamt och solidariskt ansvar för hela EU, inte bara för Grekland. Han hoppas också att det ska bli förhållandevis tuffa skrivningar i de här slutsatserna. Det verkar det bli, men frågan är: Hjälper det här? Man har ju haft de här diskussionerna i ett halvår och än så länge så går det här väldigt väldigt trögt. Av de 160 000 så är det kanske 600 - 700 personer som blivit omflyttade från Grekland och Italien till andra länder. Det här systemet är alltså väldigt svårt att få till stånd, säger vår Brysselkorrespondent Jan Andersson.