Människorättsaktivist pressar Wallström

1:11 min

Nadia Murad hölls som sexslav hos IS i flera månader. I sin kamp för kidnappade och våldtagna kvinnor är hon nu i Sverige.

– I dag är jag här i Sverige, och jag har tidigare varit på många andra platser och talat och uppmanat att Islamiska Staten måste stoppas. Våra flickor och kvinnor måste fritas. De som är i flyktinglägren måste få hjälp, säger Nadia Murad.

Den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad är i Stockholm för att bland annat träffa utrikesminister Margot Wallström och sätta press på Sveriges regering att hjälpa alla de flickor och kvinnor som hålls som sexslavar av terrorgruppen IS.

Nadia Murad är i dag 21 år gammal, och för ett och ett halvt år sedan kidnappades hon av IS och fördes till Mosul i Irak där hon under tre månader var sexslav åt terrorgruppens soldater innan hon lyckades fly.

Sedan dess har hon kämpat för att belysa frågan.

– Miljontals människor är på flykt från sina egna hem, de kan inte återvända idag. Ingen regering, inget land ser på vårt lidande med tillräckligt allvar. Omvärlden måste öppna sina ögon och se detta, och omvärlden måste agera. IS måste stoppas, säger Nadia Murad.

Nadia Murad säger att hon inte kommer att ge upp förrän våldet som hon och andra kvinnor utsätts för stoppas.

– Jag vill inte att detta ska upprepas, och att orättvisorna mot oss ska rinna ut i sanden utan någon uppmärksamhet. Jag är idag i Sverige, jag ska besöka Sverige och andra länder både en, två och så många gånger det kräver, tills man agerar mot IS, säger Nadia Murad.